- sok z cytyny: 4 łyżki
- woda przegotowana: 1 szklanka
- cukier: 2 łyżki
- rum lub whisky: 4 łyżki
- truskawki świeże z szypułkami: 6 sztuk
- truskawki świeże bez szypułek: 5 sztuk
- margaryna do smarowania formy: 2 łyżki
- bułka tarta do posypania formy: 4 łyżki
Babka mocno truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do otworu babki włożyć na dno truskawki bez szypułek,na górę wyłożyć truskawki z szypułkami.Częścią tężejącej galaretki,za pomocą łyżki,wypełnić otwór z truskawkami i polać górę babki,by wolno spływała po bokach,wstawić do lodówki,gdy warstwa polewy stężeje całkowicie,powtórzyć czynność - schłodzić i podawać.
SMACZNEGO!!!
2. Przygotować ciasto:Masło rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka ubić z wrzątkiem,aż zbieleją,wsypać cukier kryształ i waniliowy - ubijać jeszcze 3min.,wsypywać po łyżce mąki,nie przerywając ubijania,pod koniec dodać masło - połączyć z ciastem.Foremkę do babki wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką,wlać ciasto - piec w temperaturze 180C,35 - 40min,na złoty kolor,wystudzić i wyjąć z foremki.
3. Przygotować polewę:Syrop rozcieńczyć wodą,wlać do naczynia i nagrzewać,jak będzie bardzo gorąca,nie gotować!,wsypać galaretkę i dokładnie mieszając,rozpuścić.Truskawki zmiksować blenderem,przetrzeć przez sitko, dodać do galaretki,wymieszać i wystudzić,wstawić do lodówki,by tężała.
4. Przygotować poncz:Sok z cytryny wymieszać z wodą,cukrem i rumem.Wystudzoną babkę nasączyć najpierw z dołu,potem obrócić i nasączyć z góry.
Komentarze