BABKA KAWOWO- CYNAMONOWA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto wyszło mięciutkie i aromatyczne.Kto lubi bardzo słodkie ciasta, należy zwiększyć ilość cukru

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • forma keksówka natłuszczona i oprószona bułką tartą.
    rozgrzać piekarnik do 180 st.
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej jakobs velwet zaparzona w minimalnej ilości wody.
    3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    1 c. waniliowy /ja dodałam zapach waniliowy na sam koniec/
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia/ wymieszać go z mąką/
    0,5 szklanki wody
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżki kakao
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka kawowo- cynamonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksować ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy
    Miksując cały czas dodawać stopniowo wodę i olej.
    Teraz zmniejszyć do minimum obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem.
    Przygotować 2 jednakowe miseczki i rozlać do nich ciasto.
    Do jednej miseczki z ciastem dodać cynamon a do drugiej kakao i kawę.
    Nakładać na przemian do keksówki/ ja wzięłam obie miseczki i jednocześnie z obu nalewałam ciasto do formy a potem patyczkiem jeszcze zamieszałam wzdłuż.
    Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.
    Popudrować lub polukrować ew. polać ulubioną polewą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować