Ciasto wyszło mięciutkie i aromatyczne.Kto lubi bardzo słodkie ciasta, należy zwiększyć ilość cukru
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
forma keksówka natłuszczona i oprószona bułką tartą.
rozgrzać piekarnik do 180 st.
1 łyżka kawy rozpuszczalnej jakobs velwet zaparzona w minimalnej ilości wody.
3 jajka
0,5 szklanki cukru
1 c. waniliowy /ja dodałam zapach waniliowy na sam koniec/
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ wymieszać go z mąką/
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
Babka kawowo- cynamonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka zmiksować ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy
Miksując cały czas dodawać stopniowo wodę i olej.
Teraz zmniejszyć do minimum obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem.
Przygotować 2 jednakowe miseczki i rozlać do nich ciasto.
Do jednej miseczki z ciastem dodać cynamon a do drugiej kakao i kawę.
Nakładać na przemian do keksówki/ ja wzięłam obie miseczki i jednocześnie z obu nalewałam ciasto do formy a potem patyczkiem jeszcze zamieszałam wzdłuż.
Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Popudrować lub polukrować ew. polać ulubioną polewą
Komentarze