Babeczki z tuńczykiem

4.48 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję w moim rodzinnym mieście, Białymstoku. Gdy tylko mam czas, sięgam po nowe przepisy i wypróbowuję je. Moją ulubioną kuchnią jest śródziemnomorska. Babeczki smakują wszystkim moim gościom.

Składniki:

  • Ciasto:
    13 dag mąki
    6 dag masła
    żółtko
    łyżka mleka
    szczypta soli

    Farsz:
    puszka tuńczyka w oleju
    1/2 puszki kukurydzy
    2 ogórki kiszone
    1/2 strąka papryki
    majonez
    jogurt naturalny
    sól
    pieprz do smaku
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Przystawki

Babeczki z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z tuńczykiem 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 °C.
    Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do babeczek. Pieczemy 10-15 minut, wyjmujemy i studzimy.
  • 2. Tuńczyka odcedzamy. Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w drobną kostkę. Ogórki
    też kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Wszystkie składniki mieszamy z tuńczykiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy tyle majonezu i jogurtu, by farsz nie był zbyt płynny.
    Mieszamy. Nakładamy łyżeczką do babeczek tuż przed podaniem. Dekorujemy natką.

Porady

● Do farszu można również dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora bez skórki. ● Jeśli ktoś nie lubi kukurydzy, może ją zastąpić groszkiem konserwowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować