Babeczki bananowe z czekoladą zdobione lukrem królewskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.babeczki:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i wyłóż papilotkami 12 otworów w blasze do pieczenia babeczek.
2. W misce zmieszaj masło z cukrem na puszystą masę.
3. Dodawaj po jednym jajku i ubijaj na gładką masę.
4. Dodaj rozgniecione banany.
5. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i zmieszaj z resztą masy.
6. Dodaj płatki czekolady i delikatnie połącz z ciastem.
7. Nałóż łyżką masę do 12 papilotek do dwóch trzecich wysokości.
8. Piecz 20-25 minut i odstaw do ostygnięcia.
2.lukier:
1. Przesiej cukier puder do miski.
2. Dodaj białka i sok z cytryny, a następnie ubij składniki.
3. Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca. Jeśli jest za gęsta dodaj krople soku cytrynowego i mieszaj przez 1-2 minut.
Porady
jeśli nie chcesz od razu zużyć lukru, przełóż do do szczelnego pojemnika i przykryj wilgotną, czystą szmatką i zamknij wieczko. Lukier można przechowywać w lodówce nawet do pięciu dni.
Komentarze