Pyszna, aromatyczna babka piaskowa z chrupiącym lukrem. Szybka i łatwa w przygotowaniu.
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na dużą formę do babki lub na keksówkę 27x10cm
5 jaj M
1 szklanka cukru (250ml)
1 szklanka mąki pszennej
4/5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżeczka sody
Na lukier
1 białko
około 200g cukru pudru
Babka piaskowa z lukrem królewskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać olej cały czas ubijając.
2.W osobnym naczyniu wymieszać razem mąki oraz budyń i sodę.
3.Przesiać wymieszane mąki do ubitych z olejem i cukrem jajek, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
4.Wlać do wysmarowanej olejem oraz wysypanej bułką tartą formy. Piec 60 minut w 160C (do suchego patyczka).
5.Jajko umyć, sparzyć oddzielić żółtko od białka. Do białka wsypywać partiami cukier puder, mieszać trzepaczką. Dodać tyle cukru aby uzyskać dosyć gęstą ale wciąż lejącą konsystencję. Polać wystudzoną babkę . Pozostawić do stężenia.
Komentarze