Babka piaskowa z lukrem królewskim

3.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna babka piaskowa z chrupiącym lukrem. Szybka i łatwa w przygotowaniu.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na dużą formę do babki lub na keksówkę 27x10cm
    5 jaj M
    1 szklanka cukru (250ml)
    1 szklanka mąki pszennej
    4/5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    1 łyżeczka sody
    Na lukier
    1 białko
    około 200g cukru pudru
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka piaskowa

Babka piaskowa z lukrem królewskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać olej cały czas ubijając.
  • 2. W osobnym naczyniu wymieszać razem mąki oraz budyń i sodę.
  • 3. Przesiać wymieszane mąki do ubitych z olejem i cukrem jajek, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
  • 4. Wlać do wysmarowanej olejem oraz wysypanej bułką tartą formy. Piec 60 minut w 160C (do suchego patyczka).
  • 5. Jajko umyć, sparzyć oddzielić żółtko od białka. Do białka wsypywać partiami cukier puder, mieszać trzepaczką. Dodać tyle cukru aby uzyskać dosyć gęstą ale wciąż lejącą konsystencję. Polać wystudzoną babkę . Pozostawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować