Awokado pieczone z jajkiem i czosnkową grzanką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Uwielbiam awokado, które jest pyszne i bardzo zdrowe, najczęściej robię z niego pasty. Tym razem skusiłam się na pieczone z jajkiem, do tego przygotowałam aromatyczne ziołowe grzanki. Bardzo pysznie pachniało jak piekłam. Polecam na szybką przekąskę.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
    2 małe jajka
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    2 kromki chleba tostowego
    odrobina masła
    ulubione zioła ( u mnie cząber, oregano i papryka słodka )
    1 mały ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    dowolna ilość szczypiorku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Przekąski

Awokado pieczone z jajkiem i czosnkową grzanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Następnie środek lekko wydrążamy łyżką, tak, żeby w każdej połówce zmieściło się jajko.
  • 2. Jajka każde osobno wbijamy do miseczki, a następnie przekładamy do wydrążonych jajek. Oprószamy solą i pieprzem.
  • 3. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Chleb tostowy smarujemy cieniutko masłem, posypujemy czosnkiem i ziołami.
  • 4. Na blaszkę do pieczenia wlewamy olej i układamy awokado i grzanki, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż grzanki będą rumiane i chrupiące, a jajko w awokado się zetnie, tak około 15 minut. Jeżeli grzanki upieką nam się szybciej, należy wyjąć je z piekarnika.
  • 5. Szczypiorek myjemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno kroimy.
  • 6. Awokado z jajkiem posypujemy szczypiorkiem i podajemy z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować