Aroniówka

4.49 (197 ocen)

Wiadomo, że aronia to bomba witaminowa, miałam to szczęście, że dostałam ją od zagorzałego działkowicza razem z przepisem na błyskawiczną nalewkę. Zrobiłam i rzeczywiście jest rewelacyjna !

Składniki:

  • 1,5 kg oczyszczonych jagód aronii
    1,5 litra gorącej wody
    1,5 kg cukru
    200 ml soku z cytryny
    0,5 litra spirytusu
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Alkohole Nalewki Likiery

Aroniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0h97a2r 1. Umytą aronię zalać gorącą wodą i gotować 25 minut.
  • image-0w7q688 2. Odcedzić, owoce wyrzucić, a do wywaru dodać cukier i mieszać aż do jego rozpuszczenia.

    Po ostudzeniu wlać sok z cytryny i spirytus, całość przelać do słoja lub garnka i odstawić na 1 dobę.

    Po tym czasie przecedzić przez sito wyłożone gazą i powlewać do butelek.

    Praktycznie nalewka nadaję się do picia od razu, ale wiadomo, że czym dłużej postoi tym będzie lepsza.

    Z podanych proporcji wyszło mi 2,5 litra wspaniałego trunku.

Porady

Nalewka ma jakieś 30 % mocy, więc jest bardziej dla kobiet, ale myślę że i panom będzie smakować !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Aronia Likier Nalewka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować