To wspaniałe połączenie ciasta kruchego z jabłkami i orzechami. Ślicznie się prezentuje na stole podczas każdej uroczystości rodzinnej i nie tylko cudowne w smaku, bardzo szybko znika z talerza.
2 godz.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 40 dag mąki pszennej;
- 25 dag masła lub margaryny;
- ½ szklanki cukru pudru;
- 3 żółtka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek (ja używam szarej renety);
- 30 dag cukru;
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego;
- 1 galaretka cytrynowa.
Masa orzechowa:
- 25 dag orzechów włoskich;
- 1 szklanka mleka;
- 25 dag masła;
- 20 dag cukru pudru.
Ciasto jabłkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać tłuszcz, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Składniki posiekać i zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Każdą część ciasta upiec osobno w dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach ok. 25 na 36 cm 15 minut w temperaturze 170°C. Ciasto wyjąć z formy gdy będzie jeszcze ciepłe.
2.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do rondelka i dusić na małym ogniu. Pod koniec dodać cukier, kwasek cytrynowy i galaretkę. Dusić na małym ogniu jeszcze chwileczkę. Ciepłe jabłka rozsmarować na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem, lekko dociskając.
3.Orzechy zmielić i zalać gorącym mlekiem. Gotować, aż zgęstnieją i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć, dodać stopniowo cukier puder i orzechy. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek.
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać kolorowymi cukiereczkami.
Komentarze