Amarantusowo-drożdżowe ciasto daktylowe na mące pełnoziarnistej z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Amarantusowo-drożdżowe ciasto pełnoziarniste słodzone daktylami i fruktozą na mleczku kokosowym. Prawdziwie zdrowe (i oczywiście smaczne) ciasto- bez masła, cukru i zwykłej mąki pszennej. Za to na ziarnach amarantusa, pełnoziarnistej mące i zdrowym oleju rzepakowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    · 250 g ziarna amarantusa
    · 700 g mąki pszennej pełnoziarnistej + 2 łyżki na zaczyn
    · 3 jajka
    · 3 żółtka
    · 84 g świeżych drożdży
    · 400 ml mleczka kokosowego
    · 250 g suszonych daktyli
    · 3 łyżki cukru waniliowego
    · 5 łyżek fruktozy
    · 1/2 szklanki oleju rzepakowego
    · szczypta soli
    · świeże truskawki- tyle ile zmieści się na cieście
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Amarantusowo-drożdżowe ciasto daktylowe na mące pełnoziarnistej z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaczyn. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem waniliowym. Kiedy zaczną przyjmować płynną konsystencję dodajemy mąkę i zalewamy połową ciepłego mleczka kokosowego- dobrze mieszamy, przykrywamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  • 2. Amarantus gotujemy na małym ogniu w 250 ml wody ok. 20 minut, aż będzie miękki (jeśli zajdzie taka potrzeba, należy podczas gotowania dolać jeszcze troszkę wody). 150 g suszonych daktyli zalewamy połową lekko podgrzanego mleczka kokosowego. Odstawiamy na ok. 30 minut, żeby zmiękły. Następnie blendujemy je razem z ugotowanym, lekko ciepłym amarantusem na gładkie puree.
  • 3. Mąkę oraz puree amarantusowo-daktylowe przekładamy do dużej miski. Dodajemy żółtka, jajka, olej, fruktozę oraz sól. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto - do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 4. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Przekładamy do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką kwadratowych małych foremek (22x22) .Na ciastach układamy połówki truskawek. Ciasta odstawiamy, aby jeszcze chwilę popracowały. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy udekorowane cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować