Pizza na pełnoziarnistej mące

0 (0 ocen)

  • 60 min

Często jadacie pizzę? Wolicie ją zamówić, czy sami robicie?Czasami miewam dni z ogromnym leniem, kiedy marzę tylko o tym, aby ktoś podał mi jedzenie pod nos. Na szczęście mój Mąż całkiem nieźle radzi sobie w kuchni, chociaż pizzy jeszcze nie miał okazji robić :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    350 ml ciepłej wody
    20 dag świeżych drożdży

    1 op. mozzarelli
    1 pomidor
    1 łyżka kaparów
    zioła prowansalskie

    sos:

    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty)
    sól, pieprz, majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na pełnoziarnistej mące - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąki przesiewamy, wsypujemy sól, cukier, dolewamy oliwę z oliwek i drożdże z wodą. Całość zagniatamy dłońmi lub hakiem. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką pszenną (u mnie to było ok 1/2 szklanki). Ciasto po wyrobieniu powinno być nadal miękkie, ale nie bardzo lepkie. Odstawiamy pod przykryciem na ok 30 minut.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy. Gdy wszystko się ładnie zarumieni, wlewamy przecier pomidorowy. Sos podgrzewamy na małym ogniu ok 15 minut (woda musi odparować, sos wyraźnie zgęstnieje). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto na pizzą delikatnie i bardzo krótko wyrabiamy (możemy podsypać lekko mąką), a następnie rozciągamy lub wałkujemy naoliwionym wałkiem. Ponownie przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.
  • 4. Po 15 minutach ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim mozzarellę, pokrojonego w cienkie plastry pomidory. Pieczemy w NAJWYŻSZEJ temp. jaką ma nasz piekarnik i od tego zależy czas pieczenia. Pizza musi się zarumienić, a boki wyrosnąć i nie uginać się pod naciskiem. Gotową pizzę posypujemy ziołami prowansalskimi.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/01/pizza-na-penoziarnistej-mace.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować