Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z czekoladowymi kulkami śniadaniowymi

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny przekładaniec z chrupiącymi pod zębami kulkami czekoladowymi. Przełożony dwoma kremami: wiśniowym i agrestowym. Wysokie i efektowne ciasto. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt ze śniadaniowymi kulkami czekoladowymi: (3x)
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g mąki pszennej
    3/4 szkl. czekoladowych kulek śniadaniowych, np. Mlekołaki

    Krem agrestowy:
    500 g umytego i obranego z końcówek agrestu
    250 ml wody
    5 łyżek cukru
    2 budynie śmietankowe
    250 g miękkiego masła

    Krem wiśniowy:
    300 ml śmietany kremówki 36%,
    300 g wiśni
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki cukru
    3 łyżeczki żelatyny w proszku

    Dodatkowo:
    2 szkl. śniadaniowych kulek czekoladowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z czekoladowymi kulkami śniadaniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-279k4vg 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać z kulkami czekoladowymi. Wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Na blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa biszkopty.
  • 2. Krem agrestowy: Agrest, cukier i 150 ml wody umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, aż agrest zmięknie. Następnie zmiksować mieszankę blenderem do gładkości. Budynie rozpuścić w w około 100 ml wody i dodać je do agrestu. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo agrestowy budyń i dobrze zmiksować. Krem wyłożyć na pierwszy biszkopt umieszczony w blaszce, w której był pieczony. Krem przykryć II biszkoptem. Schłodzić w lodówce.
  • 3. Krem wiśniowy: Wiśnie, cukier i sok z cytryny umieścić w garnku i zagotować. Następnie zmiksować blenderem na puree. Żelatynę dodać do gorącego puree z wiśni i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć do dekoracji przekładańca. Pod koniec ubijania dodać tężejące puree z wiśni i dobrze zmiksować. Gotowy krem wysmarować na drugim biszkopcie i przykryć ostatnim. Wierzch przekładańca wysmarować odłożoną wcześniej bitą śmietaną i udekorować kulkami czekoladowymi. Schłodzić do stężenia kremów. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować