Pyszny przekładaniec z chrupiącymi pod zębami kulkami czekoladowymi. Przełożony dwoma kremami: wiśniowym i agrestowym. Wysokie i efektowne ciasto. Polecam!
Składniki:
Biszkopt ze śniadaniowymi kulkami czekoladowymi: (3x)
3 jajka w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej
3/4 szkl. czekoladowych kulek śniadaniowych, np. Mlekołaki
Krem agrestowy:
500 g umytego i obranego z końcówek agrestu
250 ml wody
5 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe
250 g miękkiego masła
Krem wiśniowy:
300 ml śmietany kremówki 36%,
300 g wiśni
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z czekoladowymi kulkami śniadaniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać z kulkami czekoladowymi. Wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Na blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa biszkopty.
2.Krem agrestowy: Agrest, cukier i 150 ml wody umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, aż agrest zmięknie. Następnie zmiksować mieszankę blenderem do gładkości. Budynie rozpuścić w w około 100 ml wody i dodać je do agrestu. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo agrestowy budyń i dobrze zmiksować. Krem wyłożyć na pierwszy biszkopt umieszczony w blaszce, w której był pieczony. Krem przykryć II biszkoptem. Schłodzić w lodówce.
3.Krem wiśniowy: Wiśnie, cukier i sok z cytryny umieścić w garnku i zagotować. Następnie zmiksować blenderem na puree. Żelatynę dodać do gorącego puree z wiśni i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć do dekoracji przekładańca. Pod koniec ubijania dodać tężejące puree z wiśni i dobrze zmiksować. Gotowy krem wysmarować na drugim biszkopcie i przykryć ostatnim. Wierzch przekładańca wysmarować odłożoną wcześniej bitą śmietaną i udekorować kulkami czekoladowymi. Schłodzić do stężenia kremów. Smacznego!
Komentarze