Biedrzeniec mniejszy występuje na terenie całego kraju. Ma bardzo szerokie zastosowanie. Używa się go zarówno w medycynie, jak i w kuchni. Wykorzystuje się go do surówek, zup jarzynowych, sosów oraz do dekoracji ryb. Niektórzy kucharze stosują go w aromatyzowania ryb, warzyw i majonezów. Na Kaukazie listki biedrzeńca dodaje się do wędlin, piwa i wina. Zastosowanie ma również zmielony korzeń biedrzeńca. Wykorzystywany jest do nacierania mięsa przed pieczeniem lub smażeniem. Smakosze dodają biedrzeniec do likierów nadając im bardzo aromatyczny zapach. W lecznictwie wykorzystywane są kłącza i korzenie. Wykopuje się je wczesną wiosną lub jesienią. Należy je wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Kłącza i korzenie są środkiem wykrztuśnym oraz rozkurczowym. Zaleca się je przy wzdęciach, biegunce, bólach żołądka spowodowanych przejedzeniem.

Zajrzyjcie do naszego alfabetu ziół i poznajcie właściwości innych przypraw.