Sztuka kulinarna to nie tylko umiejętność łączenia ze sobą składników w smaczne dania. Gotowanie jest w pełni efektywne, kiedy znamy produkty, techniki przygotowywania i dania danej kuchni. Jeśli chcemy zbliżyć się do ideału szefa francuskiego bistro czy przygotowywać potrawy jak prawdziwa włoska mamma, powinniśmy poznać sztukę kulinarną jak najlepiej. Jeśli interesuje nas kuchnia włoska, książka Smaki kuchni włoskiej z pewnością zaspokoi nasza ciekawość i zwiększy wiedzę w tej dziedzinie.

Można nazwać tę książkę prawdziwa biblią, przewodnikiem po kuchni włoskiej. Album podzielony został na rozdziały według grup produktów – między innymi: makaron, mięso, wędliny, warzywa, sery, ryż i produkty zbożowe. Każdy produkt – na przykład gruszki, mozzarella czy kapary opisane zostały na kilku stronach w wyczerpujący sposób – dowiadujemy się nie tylko o pochodzeniu produktu, sposobie jego produkcji czy hodowli, walorach smakowych i wartościach odżywczych. Autorzy zadbali o to, by przedstawić wielość odmian z krótkimi informacjami i cechami charakterystycznymi, by ułatwić rozpoznanie czy przeznaczenie produktu. Przy każdej opisanej grupie produktów znajdziemy porady na temat zastosowania składnika w kuchni. 

Bardzo podobają mi się przepisy, umieszczone w każdym z rozdziałów, z wykorzystaniem opisywanych na danej stronie produktów oraz porady na ich wykorzystanie, obróbkę, przygotowanie. Znajdziemy więc pomysł na risotto z gruszkami i serem scamorza, sposób na zawinięcie chleba miccione z Pavii czy instrukcje jak postępować z fenkłem i jaki jego rodzaj wybrać do konkretnego dania.

To prawdziwe kompendium wiedzy o włoskich specjałach, produktach i typowych daniach. Pokazuje nam bogactwo kuchni włoskiej, mnogość składników i wachlarz smaków. Teraz, kiedy coraz łatwiej jest dostać w sklepach tradycyjne włoskie produkty – różne rodzaje makaronu, regionalne sery czy niepopularne jeszcze niedawno kalafiory romanesco, ta książka z pewnością spodoba się wszystkim poszukiwaczom włoskich smaków.  Jednocześnie myślę, że jest to książka na tyle uniwersalna na tyle, że jeśli chcemy dowiedzieć się o produktach na co dzień wykorzystywanych w kuchni, również tę wiedzę w niej znajdziemy.