• Herbata - relaks przy filiżance

  • Herbata to prawdziwy eliksir młodości. Walczy ze zmarszczkami i dba o Twoją kondycję. W jesienne wieczory rozgrzeje Cię i wprawi w dobry humor. Artykuł z Samego Zdrowia.

  • herbata

    herbata

  • Zielona skuteczna ochrona

    Przed nowotworami najskuteczniej chroni zielona herbata, której liście nie są poddawane fermentacji. Od razu po zebraniu podgrzewa się je na parze i suszy. Dzięki temu procesowi możliwe jest zachowanie wszystkich cennych przeciwutleniaczy. Te związki chronią organizm przed komórkami rakowymi. Zielona herbata łagodzi biegunkę. Ma bowiem właściwości bakteriobójcze. Pomaga więc rozprawić się z drobnoustrojami, które wywołały rewolucję

     

    RYTUAŁ PARZENIA Liście zielonej herbaty zalej w dzbanku gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odczekaj dwie – trzy minuty i rozlej ją do filiżanek. Jeżeli przedłużysz ten czas, napar może stać się gorzki w smaku.herbata

     

    Czarna delikatne pobudzanie

    Gdy czujesz, że Twoje ciało pracuje na zwolnionych obrotach, wypij filiżankę czarnej herbaty. Zawiera teinę, czyli odpowiednik kofeiny, znajdującej się w kawie. Choć działa wolniej niż kofeina, to pobudza na dłużej. Przyspiesza pracę serca i rozszerza naczynia krwionośne w mózgu. W ten sposób pobudza go do pracy i sprawia, że jest lepiej dotleniony. To ułatwia koncentrację i zapamiętywanie.

     

    RYTUAŁ PARZENIA W kubku z sitkiem liście herbatylub torebkę zalej wrzątkiemi parz przez trzy-pięć minut.Po dłuższym czasie zaczynasię uwalniać tanina, która madziałanie relaksujące.

     

    Czerwona błyskawiczne odchudzanie

    W batalii o zgrabną sylwetkę Twoim najlepszym sojusznikiem będzie czerwona herbata, zwana inaczej Pu-Erh. Jest największym wśród herbat pogromcą niechcianego tłuszczu, bo mocno przyspiesza jego spalanie. Te właściwości zawdzięcza zawartym w liściach flawonoidom, pobudzającym przemianę materii. Zwiększają one wydzielanie soków trawiennych i sprawiają, że przewód pokarmowy dużo lepiej pracuje. Napar ma dość ostry, charakterystyczny smak, dlatego często tę herbatę aromatyzuje się, np. suszonymi owocami. Tego napoju nie powinny jednak pić kobiety w ciąży i karmiące piersią, bo w ich przypadku przyspieszone spalanie tłuszczu jest niekorzystne dla organizmu.

     

    RYTUAŁ PARZENIA Czerwone liście zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą i parz trzy-pięć minut. Przy takim parzeniu herbata ma najdelikatniejszy smak.

     

    Imbirowa relaksujące rozgrzanie

    Gdy zdarzy Ci się zmarznąć, wypij filiżankę gorącej herbaty z imbirem. Jego starty korzeń ma właściwości rozgrzewające.herbata

    Natomiast zawarte w herbacie flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne, zabijają bakterie oraz podkręcają działanie witaminy C w organizmie. Relaksujące działanie ma sam rytuał parzenia. Napar wypij w ładnej filiżance. Usiądź wygodnie w fotelu, zamknij oczy i spróbuj się wyciszyć. Imbir może podrażniać, więc unikaj go, jeśli jesteś w ciąży, cierpisz na refluks lub masz wrzody żołądka.

     

    RYTUAŁ PARZENIA Herbatę z dodatkiem startego imbiru zalej wrzątkiem i parz w kubku trzy-pięć minut. Pij mocno ciepłą. Możesz użyć gotowej mieszanki.

     

    Biała szybkie odmłodzenie

    Młodość skóry pomoże Ci utrzymać popijanie białej herbaty. Ma bardzo jasny kolor, bo w zrywanych wiosną pączkach nie ma jeszcze zieloherbatanego barwnika chlorofilu. Ta herbata najsilniej ze wszystkich zapobiega starzeniu, bo zawiera najwięcej flawonoidów. Poza tym blokuje uwalnianie enzymów, które rozkładają elastynę i kolagen, więc hamuje powstawanie zmarszczek. Jeśli często łuszczy Ci się naskórek, popijaj białą herbatę zamiast czarnej, która może powodować przesuszanie się skóry.

     

    RYTUAŁ PARZENIA Listki białej herbaty zalej w dzbanku gorącą wodą, ale nie wrzątkiem. Parz napar przez pięć-siedem minut. Po tym czasie napój stanie się cierpki w smaku.

     

    Tajemnica smaku

    O aromacie herbaty decyduje jakość jej liści oraz woda, której używasz do parzenia. Możesz użyć tej z kranu, pod warunkiem że zostanie ona przefiltrowana, np. za pomocą dzbankowego filtra do wody Brita lub Dafi. W ten sposób oczyszcza się ją z chloru i szkodliwych substancji. Napar będzie przejrzysty, a na jego powierzchni nie powstanie nieestetyczny kożuch. Wodę do zaparzenia herbaty przegotuj tylko raz. Z wielokrotnie gotowanej ucieka tlen, a to sprawia, że herbaciany napar staje się mniej smaczny.

     

    Moc pod kontrolą

    Herbatę najlepiej wypijać dopiero po jedzeniu, bo zawarte w niej składniki utrudniają wchłanianie żelaza i wapnia z posiłku. Jeśli cierpisz z powodu wrzodów lub nadkwasoty żołądka, zrezygnuj z mocnego naparu, bo ma on garbniki, które pobudzają soki trawienne. Aby złagodzić ich działanie, do napoju dodaj trochę mleka. Gdy masz kłopoty ze snem, jesteś w ciąży albo chorujesz na serce, pij krótko parzoną herbatę, bo wtedy ma najmniej pobudzających substancji

  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Podobne artykuły: