Zielona herbata - właściwości
Wg medycyny chińskiej zielona herbata oczyszcza krew, wspomaga pracę mózgu, poprawia zdolności pamięciowe, pomaga przy zatwardzeniach, przezwycięża koszmary nocne, rozjaśnia wzrok. Ponadto, picie zielonej herbaty zalecane jest palaczom oraz osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi. Dodatkowo napój ten schładza organizm, więc idealnie sprawdza się w upalne dni.
Ta odmiana herbaty zawiera wiele witamin: B1, B2, B5, C, E, K, PP, a także wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod.
Zielona herbata - parzenie
Zielona herbata powinna być zaparzona w ciepłej wodzie o temperaturze nie przekraczającej 90 stopni Celsjusza i nie mniejszej niż 60 stopni. Aby uzyskać pożądaną temperaturę, możemy włożyć do kubka termometr i spokojnie czekać. Możemy też przelać wrzątek z kubka do kubka kilka razy (każde przelanie wody obniża jej temperaturę o ok. 5 stopni).
Klasyczna zielona herbata powinna być parzona 3 do 8 minut, w zależności jaki efekt chcemy osiągnąć.
3 minuty - herbata działa pobudzająco, można ją z powodzeniem pić zamiast kawy
5 minut o dłużej - herbata działa relaksująco
Parzenie "matchy", tradycyjnej japońskiej herbaty, jest nieco bardziej skomplikowane. Temperatura wody musi wynosić 70-80 stopni. Wsypujemy 1-2 łyżeczki do 300ml wody i energicznie mieszamy, aż herbata całkowicie się rozpuści, a na powierzchni pojawi się pianka. W Japonii w tym celu używa się specjalnej miotełki o nazwie Chasen. Zielona herbata "Matcha" po zaparzeniu ma intensywny zielony kolor.
Zielona herbata - przepisy na wykorzystanie naparu
"Matcha", jako że jest w formie proszku, idealnie nadaje się do przygotowania różnych deserów, np. lodów, ciasteczek, serników, rolad i wiele wiele innych... Można ją dostać między innymi w "5 o'clock" ale jest bardzo droga, lub w "Kuchniach Świata" - tam sprzedają chińską matchę, która do pieczenia w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam ciepło!
Dagmara Osowska
Komentarze