Codziennie każdy Włoch wypija różne rodzaje kawy, wszystko zależy od pory dnia. Włoch nie wyobraża sobie początku dnia bez mocnego, aromatycznego espresso, które szybko stawia na nogi...Dopiero później czas na colazione (śniadanie), które jest skromne i spożywane w czasie pogawędki z barmanem w swojej ulubionej kawiarni - jest to głównie cappuccino lub caffè latte i coś słodkiego np. brioche lub cornetto. Dopiero po pracy jest czas by spokojnie usiąść w jednej z kawiarenek i spędzić czas z rodziną lub znajomymi. Zaproszenie na kawę to dla Włocha coś więcej niż codzienna czynność to gest przyjaźni i zaufania...Niezwykłe jest to, że mocne espresso pije się tu nawet późno w nocy i nie sprawia ono, że trudniej jest zasnąć lecz wzmaga trawienie i pozbawia uczucia ciężkości po obfitym posiłku. Wydaje mi się, że kawa w południowym klimacie smakuje inaczej...Zwaszcza, gdy pije się ją wśród rozgadanych Włochów w pięknej neapolitańskiej kawiarni z widokiem na Wezuwiusz i Zatokę Neapolitańską, czego wszystkim życzę! Poznaj rodzaje kawy pijanej nie tylko we Włoszech.

 

NAJWAŻNIEJSZE RODZAJE KAWY

espresso - podawana w niewielkiej filiżance z grubej porcelany napełniona do połowy ciemnym kremowym naparem

ristretto - mocniejsza wersja espresso (mniej napaaru)

lungo - słabsze espresso (więcej naparu)

macchiato - espresso z dodatkiem cieplego spienionego mleka

macchiato freddo - espresso z dodatkiem zimnego mleka

marocchino - macchiato posypane kako

doppio - podwójne espresso

shakerato - wstrząsane z kostkami lodu i cukrem

cappuccino - połączenie spienionego mleka z espresso

coretto - espresso z odrobiną alkoholu (np. likieru lub grappy)

moka - kawa parzona w "caffetierce" ( metalowym imbryku), jest bardzo aromatyczna i jednoczesnie łagodna w smaku

decaffeinato - espresso bezkofeinowe

caffè latte - z dużą ilością gorącego spienionego mleka 

orzo- kawa zbożowa