Wiosenne zawijasy herbaciano - kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozgniatamy dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 min.
Rozpuszczamy masło w mleku i studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski. Nie chowamy jej bo będzie nam potrzebna w późniejszych etapach. Dodajemy ostudzone masło i mleko oraz jajko. Następnie dodajemy zaczyn i zagniatamy do otrzymania jednolitego ciasta. Podsypujemy mąką blat i zagniatamy około 5 min.
2.Następnie dzielimy ciasto na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy przez około 5 min. Do drugiego ciasta dodajemy sproszkowaną zieloną herbatę. Formujemy trzy kulki i odstawiamy na około 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie każdą kulkę wałkujemy na mniej więcej kształt prostokąta (podsypujemy mąką żeby się nie kleiły).
3.Nakładamy ciasto jedno na drugie w kolejności: jasne, zielone, kakaowe. Robimy wałeczek i tniemy na równe części. W formie na tartę o średnicy 24 cm zmieściło się 8 kawałków + końcówkę układamy w centrum (układa nam się piękny kwiatek). Ciasto okładamy w odstępach (urośnie). Pozostałe części możemy upiec np. w formach do muffin albo ułożyć wszystkie w większej formie. Czekamy aż wyrosną nasze zawijasy około 15 min. W tym czasie już rozgrzewamy piekarnik.
4.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 min w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Sprawdź patyczkiem czy się upiekło.
Porady
Dla osób lubiących bardzo słodkie ciasta, to może być za mało słodkie, polecam wtedy po upieczeniu, posypać je cukrem pudrem lub posmarować ulubioną konfiturą.
Komentarze