• Do czego oliwa?

  • Oliwa powinna stanowić podstawę w każdej kuchni. Nie należy wykorzystywać jej „jedynie” do spożywania na zimno, do wykańczania dań, sałatek, ale również śmiało warto wykorzystywać ją do smażenia

  • oliwa

    oliwa

  • Oliwa powinna stanowić podstawę w każdej kuchni. Nie należy wykorzystywać jej „jedynie” do spożywania na zimno, do wykańczania dań, sałatek, ale również śmiało warto wykorzystywać ją do smażenia i przygotowywania dań na gorąco. Oliwa jest najlepszym tłuszczem roślinnym, który nadaje się do smażenia. To właśnie zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych determinuje fakt, że oliwa (wbrew obiegowym opiniom) jest doskonałym tłuszczem roślinnym na którym powinno się smażyć i właśnie na tej extra vergine. Kolejnym tłuszczem roślinnym na którym można smażyć ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest olej rzepakowy. Wszystkie inne tłuszcze roślinne powinny być stosowane na zimno.

    Za smażeniem na oliwie przemawia również fakt, że pod wpływem ciepła zwiększa ona swoją objętość, nie wtapia się w produkty, które na niej przygotowujemy i jest znacznie wydajniejsza. Zawarte wartości odżywcze w oliwie nie ulatniają się pod wpływem smażenia na niej. Mitem jest, że oliwa w czasie smażenia zaczyna wydzielać szkodliwe substancje. Pod wpływem smażenia nie, pod wpływem palenia się tak (JAK KAŻDY PALĄCY SIĘ TŁUSZCZ).

    Oprócz szerokiego zastosowania w kuchni oliwa doskonale odnajduje się w zabiegach kosmetycznych. Oliwa jest często podstawowym składnikiem maści, którymi leczy się spękaną skórę, zranienia, oparzenia, użądlenia czy świerzbienie. Oliwa rozgrzewa też mięśnie. Śmiało można jej użyć do wykonania masażu w celu  złagodzenia bólu mięśni. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Użyć ją można jako naturalny płyn do demakijaż (woda + oliwa zmyje nawet najbardziej mocny makijaż) oraz jako naturalny piling bądź też jako maseczkę na włosy.oliwa

    Oliwa extra vergine dzięki zawartości cennych polifenoli oraz innych związków i witamin powinna stanowić podstawę w naszej kuchni, bowiem spowalnia rozwój miażdżycy, obniża poziom szkodliwego i podwyższa poziom zdrowego cholesterolu. Nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają chorobom sercowo – naczyniowym.

    W Hiszpańskiej prowincji Jaen wiele matek swoim pociechom podaje codziennie rano dwie łyżeczki oliwy na czczo, aby wspomóc ich prawidłowy rozwój.

    Oliwa szkodliwa nie jest, więc bać się jej nie powinniśmy. Może uczynić wiele dobrego dla naszych organizmów. Przekonali się już o tym Grecy, których roczne spożycie na oliwy na mieszkańca to ok. 24l. Przeciętny Hiszpan spożywa około 12 litrów oliwy rocznie. W Polsce roczne spożycie oliwy na jednego mieszkańca wynosi mniej niż 1l (dokładnie ok. 300ml).

     

     

    logoAutorką tekstów jest Anna Machera ze strony www.kochamoliwe.com, której celem jest propagowanie wiedzy o kulturze śródziemnomorskiej i kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Aby zdrowe nawyki wcielić w życie, na portalu www.kochamoliwe.com kupimy najwyższej jakości oliwę extra vergine z Hiszpanii. A dlaczego hiszpańska oliwa, bo w Hiszpanii jest jej najwięcej o czym niewielu z nas wiem. Dodatkowo autorka całe swoje serce wkłada w ten projekt, który wiąże się z jej pasją do Hiszpanii, kultury i kuchni hiszpańskiej i nie sprowadza się jedynie do sprzedaży i promocji oliwy.

     

  • 0 komentarzy

Podobne artykuły: