• Domowym sposobem- malinowy kisiel

  • Na gorące dni wspaniałym rozwiązaniem może być chłodny, domowy kisiel.

  • malinowy kisiel

    malinowy kisiel

  • Wystarczy odrobina owoców jagodowych i ciut skrobi ziemniaczenej, żeby móc sobie samemu przygotować delikatny deser, ktorego możemy schłodzić i delektować się nim na tarasie, tudzież balkonie:-)

    Kisiel podany w eleganckich pucharkach może być zwieńczeniem rodzinnego obiadkowania, ponieważ jest lekki i niezbyt mocno zapycha;p. Przygotowuje się go raz dwa i nie potrzebujemy do tego żadnej 'magicznej torebki' ze sztucznymi składnikami. 

     

    Składniki:

    • 250g świeżych malin
    • 1,5 szklanki wody
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/ mąki ziemniaczenej

     

    Połowę szklanki wody należy wymieszać ze skrobią, tak aby nie było grudek. Resztę wody trzeba zagotować z malinami i cukrem. Kiedy zacznie się gotować, potrzymać chwilę na ogniu, po czym dodać (powolutku) wodę ze skrobią. Całość wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Rozlać do pucharków. Gotowy kisiel podawać od razu lub poczekać aż ostygnie.

     Ten deser nauczyłam się robić dzięki temu przepisowi

  • Polecamy:

  • 1 komentarz
    • Gość
      2016-08-04T10:58:45+02:00 świnka morska (gość) IP: 188.114.*.*