Kotlety ryżowe w zielonym sosie ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy do miękkości, wysypujemy z torebki, wbijamy do tego 2 jajka, doprawiamy przyprawą do kebaba i papryką oraz wg uznania solą i pieprzem. Masę zagęszczamy bułką tartą, formujemy małe płaskie kotleciki (jak hamburgery) i smażymy na łyżce masła na złoty kolor.
2.Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy razem ze szpinakiem na patelnię. Podsmażamy na łyżce masła. Dusimy pod przykryciem do miękkości, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
3.Masę cukiniowo-szpinakową dzielimy na 2 równe części. Jedną zostawiamy bez zmian a drugą miksujemy z łyżką śmietany na gładko.
4.Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni (bez tłuszczu) aż mocno się spieką.
5.Kotlety układamy na talerzu, polewamy gładkim sosem a na wierzch niezmiksowanym. Posypujemy skwarkami, dekorujemy.
Komentarze