Kotlety ryżowe w zielonym sosie ze skwarkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Oryginalne i przepyszne.

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    torebka białego ryżu (100g)
    średnia cukinia
    150 g boczku wędzonego w kawałku

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    80 g świeżego szpinaku

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    łyżka śmietany 18%
    2 jajka (do masy)
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżki masła
    słodka papryka w proszku
    przyprawa do kebabu
    sól, pieprz, cukier

    DEKORACJA:
    szpinak, cukinia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sosy Skwarki

Kotlety ryżowe w zielonym sosie ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy do miękkości, wysypujemy z torebki, wbijamy do tego 2 jajka, doprawiamy przyprawą do kebaba i papryką oraz wg uznania solą i pieprzem. Masę zagęszczamy bułką tartą, formujemy małe płaskie kotleciki (jak hamburgery) i smażymy na łyżce masła na złoty kolor.
  • 2. Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy razem ze szpinakiem na patelnię. Podsmażamy na łyżce masła. Dusimy pod przykryciem do miękkości, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
  • 3. Masę cukiniowo-szpinakową dzielimy na 2 równe części. Jedną zostawiamy bez zmian a drugą miksujemy z łyżką śmietany na gładko.
  • 4. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni (bez tłuszczu) aż mocno się spieką.
  • 5. Kotlety układamy na talerzu, polewamy gładkim sosem a na wierzch niezmiksowanym. Posypujemy skwarkami, dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Ryż Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować