Chleb z mąką kukurydzianą i chia

5 (1 ocen)

Bardzo dobry chlebek na zakwasie. Z odrobiną mąki kukurydzianej i zdrowymi, modnymi ostatnio nasionami szałwii hiszpańskiej czyli chia. Polecam wypróbować :)

Składniki:


  • Zaczyn:
    200 g wody
    200 g mąki żytniej typ 720
    1 łyżka zakwasu
    Ciasto właściwe:
    200 g wody
    300 g mąki pszennej typ 650
    80 g mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka miodu
    3 łyżki złotego siemienia lnianego
    2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z mąką kukurydzianą i chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn:
    Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę i ponownie zamieszać. Odstawić pod ściereczką na całą noc (ok. 12-14h).

    Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą.

    Wsypać siemię lniane i szałwię hiszpańską. Dodać sól.

    Do misy wlać wodę, dodać miód i zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

    Po tym czasie zamieszać, przełożyć do formy (keksówka 25cm), oprószyć mąką i wyrównać.
    Odstawić na kolejne 3 godziny.

    Piec około 45 minut w 210 stopniach, wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować