Nietypowa pasta z białego sera i czarnego salcesonu. Do tego warzywa i grzyby, aromatyczne zioła i przyprawy, charakterny chrzan i prażone ziarenka słonecznika. Smaczny sposób na odmianę codziennych kanapek.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
330 g salcesonu
275 g twarogu tłustego 9% tłuszczu
250 g oczyszczonych pieczarek
1 czerwona słodka papryka szpiczasta (85 g)
80 g obranej białej cebuli
3 obrane ząbki czosnku
2 łyżeczki chrzanu konserwowego
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku suszonego
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki kminku mielonego
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
Pasta z twarogu i salcesonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone pieczarki, pokrojony w kostkę miąższ papryki oraz posiekane cebulę i czosnek. Wlać sok z cytryny i sos sojowy, wsypać zioła i przyprawy – majeranek, rozmaryn, paprykę w proszku, kminek, owoce kolendry, chilli. Składniki dusić ok. 15 min (aż odparuje powstały płyn), a następnie wystudzić.
Twaróg przełożyć do miski, dołożyć chrzan i duszone składniki.
2.Dodać pokrojony w małą kostkę salceson, wsypać słonecznik. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Pastę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne.
Komentarze