Pasta z białego sera z nietypowym warzywnym dodatkiem – fasolką szparagową – oraz cebulką dymką. Pasta, która świetnie nadaje się nie tylko na kanapki, bo równie smacznie sprawdzi się jako nadzienie do naleśników.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400 g twarogu (najlepiej tłusty lub półtłusty)
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
200 g młodej oczyszczonej fasolki szparagowej
100 g oczyszczonej cebuli dymki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej bazylii
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka kminku całego
1 łyżeczka mielonej gorczycy białej
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
¼ łyżeczki imbiru mielonego
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Pasta twarogowa z fasolką szparagową i dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać bardzo drobno pokrojoną fasolkę oraz posiekaną cebulkę, wsypać kminek, gorczycę, imbir i chilli. Smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać sok z cytryny i sos sojowy i dusić 5 – 7 min, często mieszając. Składniki wystudzić.
2.Twaróg utrzeć z jogurtem, po czym wymieszać z duszonymi warzywami i posiekaną zieleniną. Na końcu pastę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze