Knedle twarogowe do mrożenia

0 (0 ocen)

Wspomnienie lata - knedle z nadzieniem malinowym.

Składniki:

  • Ciasto twarogowe:
    500 g twarogu tłustego
    10 łyżek mąki pszennej + do oprószenia
    7 łyżek kaszy mannej
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    3 łyżki margaryny
    2 żółtka
    1 jajko

    Nadzienie malinowe:
    280 g malin
    1 opakowanie kisielu truskawkowego bez cukru (na 1/2 L wody)
    7 łyżeczek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Knedle Przetwory

Knedle twarogowe do mrożenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle twarogowe do mrożenia 1. Na ciasto twarogowe margarynę rozpuścić, utrzeć z twarogiem, żółtkami i jajkiem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Masę włożyć do lodówki na minimum 30 min.
  • Knedle twarogowe do mrożenia 2. Maliny rozgnieść widelcem, dodać cukier i kisiel. Mieszając, zagotować (masa będzie gęsta). Ostudzić.
  • Knedle twarogowe do mrożenia 3. Nabierać porcje ciasta, w dłoni formować placek - nadziewać malinami i dokładnie zlepiać (podobnie jak pierogi). Dłońmi oprószonymi mąką z ciasta toczyć kule.
  • 4. Kluski włożyć do zamrażalnika w taki sposób, by się nie stykały. Po kilku godzinach przełożyć do pojemników lub woreczków - kluski już mogą się stykać.
    Do konsumpcji - zamrożone kluski wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem 1 - 2 łyżek oleju i gotować 5 - 7 min od wypłynięcia na powierzchnię.

Porady

Z podanych składników wychodzi 20 klusek. Kluski można przechowywać w zamrażalniku 3 miesiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować