Knedle twarogowe do mrożenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto twarogowe margarynę rozpuścić, utrzeć z twarogiem, żółtkami i jajkiem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Masę włożyć do lodówki na minimum 30 min.
2.Maliny rozgnieść widelcem, dodać cukier i kisiel. Mieszając, zagotować (masa będzie gęsta). Ostudzić.
3.Nabierać porcje ciasta, w dłoni formować placek - nadziewać malinami i dokładnie zlepiać (podobnie jak pierogi). Dłońmi oprószonymi mąką z ciasta toczyć kule.
4.Kluski włożyć do zamrażalnika w taki sposób, by się nie stykały. Po kilku godzinach przełożyć do pojemników lub woreczków - kluski już mogą się stykać.
Do konsumpcji - zamrożone kluski wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem 1 - 2 łyżek oleju i gotować 5 - 7 min od wypłynięcia na powierzchnię.
Porady
Z podanych składników wychodzi 20 klusek.
Kluski można przechowywać w zamrażalniku 3 miesiące.
Komentarze