Ogórki konserwowe ostre

4.49 (170 ocen)

  • 20 min

Świetny dodatek do potraw z grila, przegrycha do wódki oraz na kanapkę. Najlepiej konserwować malutkie ogóreczki w sam raz na jeden kęs.

  • 20 min

Składniki:

  • ogórki- małe
    strąk świeżej papryki ostrej
    czosnek
    ziarna ziela angielksiego
    liście laurowe

    Zalewa:
    1 1/2 szklanki octu 10%
    2 szklanki wody
    20 dag cukru
    2 płaskie łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Ogórki konserwowe ostre - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, ułożyć w słoikach. Paprykę umyć,przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Do każdego słoika dodać 1 listek laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku i 1 strąk papryki ostrej.
  • 2. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach.
  • 3. Zakręcić szczelnie i pasteryzować przez ok. 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować