REKLAMA

Ogórki konserwowe zawsze udane

wyświetlono: 9583 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 0

Smaczne, chrupiące, twarde ogóreczki. Dobre do sałatek, na kanapkę i jako przystawka. Polecam ;)

opublikowany: 16.07.2013
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:

  • świeże, małe ogórki zielone
    klika cebul
    kilka marchewek

    Zalewa:
    30 dag cukru
    4 litry wody
    1/2 litra octu 10%
    15 dag soli

    Ponadto:
    1 większa wiązka kopru z baldaszkami
    po 1 większym ząbku czosnku- na słoik
    po kawałku chrzanu- na słoik
    3 ziarenka ziele angielskiego- na słoik
    1 małym kawałku listka laurowego- na słoik
    4 ziarenka gorczycy- na słoik



Ocena:

(średnia 4.5 z 160 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • świeże ogórki 1. Ogórki myjemy. Nie obcinamy końcówek.
    Dokładnie, pionowo układamy w słoiku. Na dno dajemy koper. A później pozostałe przyprawy.
    Do każdego słoiczka wkładamy plaster cebuli oraz kilka plasterków marchewki.
  • 2. Przygotowanie zalewy:
    Gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól i cukier. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet. Całość mieszamy.
  • ogórki w słoikach 3. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach.
    Zakręcamy każdy słoik, sprawdzamy, czy się nie leje.
  • ogórki konserwowe 4. Słoiki duże pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 15 min.
    Po tym czasie, wyjmujemy z wody, odwracamy do góry dnem.
    Na drugi dzień wynosimy do spiżarki.
    Smacznego ;)

Porady

Z tej porcji zalewy wychodzi 12 l słoików i 1 słoik 0,75l. Z 10 kg ogórków wychodzi 20 l słoików. Ogórków świeżo zerwanych z grządki, nie moczymy. Kupione natomiast, po przyniesieniu do domu- moczymy w zimnej wodzie, aby nabrały jędrności. Ogórki duże lub wkładane do małych słoików, możemy przekroić. Ja nie dodaje żadnych liści, bo nie chce sobie psuć smaku ogóreczków. Są bardzo smaczne bez tego zbędnego dodatku. Ogóreczki mogą leżakować w chłodnej, ciemnej piwnicy, nawet kilka lat. Smaczne chrupiące ogóreczki idealne do domowego chlebka ze swojskim smalczykiem. A także do: ziemniaków, śledzi, pieczonych mięs, wędliny, sałatek, surówek. Słoiki wyparzamy wrzątkiem, razem z zakrętkami lub prażymy w piekarniku. Zawsze przed wyparzaniem, sprawdzamy stan i słoików i zakrętek, uszczerbione, zardzewiałe- wyrzucamy. Można do każdego słoika włożyć po plasterku papryki czerwonej.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Ogórki konserwowe

Pyszne, chrupiące i aromatyczne ogórki według przepisu mojej mamy ;)

kategoria: Przetwory Dodatki Przekąski opublikowany: 22.07.2017 | wyświetlono: 3083 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Anitka0804 received_277829681104309_1_1_1_1

Ogórki konserwowe łagodne

Doskonały dodatek do ziemniaków kanapek sałatek oraz śledzi

kategoria: Przetwory ogórki konserwowe korniszony Przystawki Dodatki Przekąski opublikowany: 26.07.2015 | wyświetlono: 6732 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: kuchenny świat

Ogórki konserwowe

Zapraszam na pyszne ogórki konserwowe które są robione według przepisu z mojego rodzinnego domu. Polecam.

kategoria: Przetwory opublikowany: 31.07.2017 | wyświetlono: 813 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE