REKLAMA
Smaczne, chrupiące, twarde ogóreczki. Dobre do sałatek, na kanapkę i jako przystawka. Polecam ;)
(średnia 4.5 z 160 głosów)
Porady
Z tej porcji zalewy wychodzi 12 l słoików i 1 słoik 0,75l. Z 10 kg ogórków wychodzi 20 l słoików. Ogórków świeżo zerwanych z grządki, nie moczymy. Kupione natomiast, po przyniesieniu do domu- moczymy w zimnej wodzie, aby nabrały jędrności. Ogórki duże lub wkładane do małych słoików, możemy przekroić. Ja nie dodaje żadnych liści, bo nie chce sobie psuć smaku ogóreczków. Są bardzo smaczne bez tego zbędnego dodatku. Ogóreczki mogą leżakować w chłodnej, ciemnej piwnicy, nawet kilka lat. Smaczne chrupiące ogóreczki idealne do domowego chlebka ze swojskim smalczykiem. A także do: ziemniaków, śledzi, pieczonych mięs, wędliny, sałatek, surówek. Słoiki wyparzamy wrzątkiem, razem z zakrętkami lub prażymy w piekarniku. Zawsze przed wyparzaniem, sprawdzamy stan i słoików i zakrętek, uszczerbione, zardzewiałe- wyrzucamy. Można do każdego słoika włożyć po plasterku papryki czerwonej.
Świetny dodatek do potraw z grila, przegrycha do wódki oraz na kanapkę. Najlepiej konserwować malutkie ogóreczki w sam raz na jeden kęs.
Doskonały dodatek do ziemniaków kanapek sałatek oraz śledzi
Zapraszam na pyszne ogórki konserwowe które są robione według przepisu z mojego rodzinnego domu. Polecam.
Pyszne chrupiące ogórki bez pasteryzowania, zalewamy gorącą zalewą i owijamy w gruby koc. Przepis dostałam już jakiś czas temu od sąsiadki i muszę wam przyznać że są rewelacyjne. Gorąco polecam :)
To jedne z moich ulubionych ogórków, które wykorzystuję nie tylko do sałatek, ale także jako zwykła przekąska i dodatek na kanapkę.
Komentarze