Kokosowe drożdzówki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne mocno kokosowe bułeczki, idealne dla miłośników kokosu

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto (około 15 - 16 dużych drożdżówek):
    600 g mąki pszennej
    24 g drożdży świeżych
    250 ml ciepłego mleka
    2 jajka
    100 g masła, roztopionego
    60 g cukru
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane, do posmarowania
    wiórki kokosowe do posypania

    Nadzienie kokosowe:
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)
    1 szklanka wiórków kokosowych
    2 żółtka
    2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Kokosowe drożdzówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

    W między czasie przygotować nadzienie :
    Mleko zmiksować z żółtkami i ze skrobią ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (uwaga: łatwo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części (80 g każda) z których uformować kulki. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą (identycznie jak przy formowaniu wieńca drożdżowego). Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę.

    Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie. Odstawić przykryte folią spożywczą, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, na minimum 20 - 30 minut.

    Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na blaszce.

Porady

gotowe bułki można polać polewą czekoladową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do szkoły

Podobne przepisy

To może cię zainteresować