Pyszne mocno kokosowe bułeczki, idealne dla miłośników kokosu
2 godz.
Składniki:
Składniki na ciasto (około 15 - 16 dużych drożdżówek):
600 g mąki pszennej
24 g drożdży świeżych
250 ml ciepłego mleka
2 jajka
100 g masła, roztopionego
60 g cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
wiórki kokosowe do posypania
Kokosowe drożdzówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
W między czasie przygotować nadzienie :
Mleko zmiksować z żółtkami i ze skrobią ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (uwaga: łatwo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części (80 g każda) z których uformować kulki. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą (identycznie jak przy formowaniu wieńca drożdżowego). Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie. Odstawić przykryte folią spożywczą, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, na minimum 20 - 30 minut.
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na blaszce.
Komentarze