Vege naleśniki na słodko z kremem czekoladowym na bazie ciecierzycy

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Naleśniki bez jajek - możliwe i są smaczne. Pomysł wegańskie danie nie był jednak spowodowany brakiem jajek czy mleka, tylko zapowiedzianą wizytą znajomych wegan.
Początkowo bałam się, że będą się źle smażyć, rozrywać, albo będą niesmaczne - nic z tych rzeczy, smakiem są porównywalne do klasycznych naleśników, a pasta z ciecierzycy, to taka zdrowa wersja Nutelli z aromatem liofizowanych malin lub skórki z cytrusów.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • czekoladowy krem z ciecierzycy:

    2 x czekolada do picia 25g (szt.) lub 50 g ciemnego kakao
    1/2 szklanki mleka owsianego
    1 szklanka odsączonej i ugotowanej ciecierzycy
    1 łyżka pasty kokosowej
    *** 15g liofizowanych malin / 1 łyżeczka suszonych skórek z cytrusów : pomarańczy i cytryny

    ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mąki ( u mnie czubata)
    1/2 szklanki mleka owsianego
    1/2 szklanki wody gazowanej
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Vege naleśniki na słodko z kremem czekoladowym na bazie ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesypuję składniki suche na ciasto naleśnikowe, wlewam mokre składniki i całość miksuję - ciasto odstawiam na około 30 minut, zanim zacznę smażyć
  • 2. Do wysokiej miski wsypuje ciecierzycę, czekoladę, pastę kokosową i wlewam mleko - całość blenduję. Po uzyskaniu gładkiej masy , dzielę na pół.
    Do jednej miski dodaję liofizowane maliny - miksuję, przekładam do słoiczka.
    Do drugiej dodaję skórki cytrusów - miksuję, przekłada do słoiczka
  • 3. Naleśniki smażę na suchej teflonowej patelni - do wykorzystania ciasta naleśnikowego
  • 4. Usmażone naleśniki przekładam wybraną masą czekoladową, podaję razem z owocami

Porady

- Użyłam czekolady do picia, która zawierała cukier, w przypadku dodania ciemnego kakao można dodać erytrolu, brązowego cukru, miodu - wedle stosowanej diety i smaku :) - zamiast mleka owsianego można użyć innego które lubimy np. migdałowe, kokosowe czy sojowe; - całość dania nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, dlatego mogą korzystać też osoby które nie mogą jeść jajek, mleka zwierzęcego czy ze skazą białkową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować