Puszysty biszkopt na budyniu karmelowym z dwoma pysznymi masami - chałwową oraz wiśniową. Smaki te świetnie do siebie pasują i balansują nawzajem.
Składniki:
Biszkopt:
3 opakowania budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na 1/2 L mleka każde)
2/3 szklanki cukru
5 białek (zimne - z lodówki)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa z chałwą:
1 kg chałwy (np. waniliowa)
500 ml śmietanki 12% tłuszczu
1/4 szklanki mleka lub wody
3 - 4 łyżki żelatyny wieprzowej
Masa z wiśniami:
600 g wiśni drylowanych
2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym -może być również smak malinowy lub truskawkowy (każde opakowanie na 1/2 L wody)
1 i 1/2 szklanki wody
Budyniowy biszkopt z chałwą i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na biszkopt białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo dodawać - cukier, żółtka, proszek do pieczenia i wszystkie opakowania budyniu. Masę wylać do formy (24 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
2.Piec ok. 30 min (180 st. C). Biszkopt wystudzić.
3.Śmietankę zagotować, dodać pokruszoną chałwę. Podgrzewać, aż chałwa całkowicie się rozpuści. Masę lekko ostudzić. Żelatynę zalać mlekiem lub wodą i odłożyć do napęcznienia. Następnie podgrzać do momenty, aż się rozpuści. Żelatynę wlać do chałwy i śmietanki i dokładnie wymieszać. Masę wylać na biszkopt. Włożyć do lodówki, by stężała.
4.Wiśnie zblendować. Razem z wodą zagotować. Wsypać oba opakowania galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć ją na masę z chałwą. Ciasto ponownie włożyć do lodówki - do całkowitego stężenia.
Komentarze