Zwinięta cukinia

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Polecam, zdrowe bułeczki jako alternatywę codziennych, monotonnych śniadań, przystawek na przyjęciu czy też przekąsek na pikniku.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - świeże dzrożdze: 25 gramów
    - ciepła woda: 300 mililitrów
    - mąka wrocławska: 250 gramów
    - mąka pszenna, pełnoziarnista: 250 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukinia: 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - przyprawa do gyrosa: 1 łyżka
    - Sól morska, pieprz do smaku: 1 puszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zwinięta cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zwinięta cukinia-2 1. Przygotuj zaczyn z drożdży, cukru i 60 ml wody. Odstaw na kilka minut, do spienienia się drożdży.
  • 2. W misce od miksera wymieszaj mąkę, sól, zaczyn drożdżowy i resztę ciepłej wody. Wyrób ciasto przy użyciu haka. Oczywiście można ciasto przygotować ręcznie. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, dodaj trochę więcej wody.
    Ciasto powinno być sprężyste, ale nie przylegające do ścianek miski czy stolnicy.
  • 3. Gotową kulkę przełóż do miski lekko spryskanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odłóż na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
  • 4. Teraz przygotuj cukinię. Pokrój ją na około 5 mm plastry. Posmaruj oliwą i przyprawą do gyrosa. Oczywiście możesz użyć innej przyprawy. Dopraw solą i pieprzem.
  • 5. Połóż plastry na grillu albo patelni grillowej. Smaż z każdej strony od 3 do 5 minut. Zdejmij z grilla i odłóż na bok, aby przestudzić cukinię.
  • 6. Kiedy ciasto już urosło, wyjmij kulę na oprószoną mąką stolnice, podziel na dwie części i rozwałkuj na prostokąt o wielkości około 20x30 cm.
  • 7. Teraz pokrój ciasto na plastry o grubości nieco większej od szerokości plastrów cukinii. Na każdy plaster ciasta połóż cukinię. Zwiń plastry. Kiedy rulonik będzie miał około 3-4 cm średnicy utnij ciasto i zacznij zwijać kolejny rulonik. Postępuj tak, aż skończy ci się cukinia.
  • 8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Ułóż ruloniki na dwóch blachach do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Oprósz ulubiona przyprawą. Piecz około 25 minut, aż "zwijańce" będą lekko zarumienione.
  • 9. Podawaj na ciepło lub na zimno jako zakąskę albo dodatek na pikniku.

    Smacznego!
  • 10. www.sandrabakesaparty.awsome.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować