Żurek z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZAKWAS:Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 litra przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.
2.Marchewkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Dodaj kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj około 20 minut. Wyjmij kiełbasę i pokrój w kosteczkę. Dodaj ją do zupy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i zabiel zupę śmietaną. Podawaj z grzankami lub jajkiem posypaną ziołami prowansalskimi.
Komentarze