Żurek z grzankami

1 (1 ocen)

Idealnie przyprawiony do grzanek

Składniki:

  • 400 g kiełbasy
    200 g kiełbasy
    1 l zakwasu
    1 marchewka
    1 seler
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    1 szklanki śmietany 18 proc
    2 ziarna ziela angielskiego
    liść laurowy
    majeranek
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie

    Zakwas na żurek: 1 szklanka żytniej mąki razowej
    skórka chleba razowego
    3- 4 ząbki czosnku
    0.5 cebulki
    sól

Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZAKWAS:Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 litra przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.
  • 2. Marchewkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Dodaj kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj około 20 minut. Wyjmij kiełbasę i pokrój w kosteczkę. Dodaj ją do zupy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i zabiel zupę śmietaną. Podawaj z grzankami lub jajkiem posypaną ziołami prowansalskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować