Zupa ziemniaczana z białą rzodkwią

0 (0 ocen)

Zupa ziemniaczana z białą rzodkwią, bardzo paprykowa, z dodatkiem ziół prowansalskich, zabielana mlekiem. Prosta i smaczna.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    400 g białej rzodkwi (1 większa sztuka)
    20 cm-owy kawałek pora
    3 łyżeczki masła
    1 łyżka oliwy
    4 szklanki bulionu warzywnego
    2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych
    2 łyżki papryki słodkiej mielonej
    szczypta papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka Przystawki

Zupa ziemniaczana z białą rzodkwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ziemniaczana z białą rzodkwią 1. W garnku rozpuścić masło, wlać oliwę. Dodać pora pokrojonego w talarki, wsypać obie papryki w proszku. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Zupa ziemniaczana z białą rzodkwią 2. Całość oprószyć mąką, chwilę zasmażyć. Powoli wlać bulion, mieszając. Dolać mleko. Doprowadzić do wrzenia.
  • Zupa ziemniaczana z białą rzodkwią 3. Ziemniaki obrać, pokroić w dość duże kawałki.
  • Zupa ziemniaczana z białą rzodkwią 4. Ziemniaki wrzucić na wrzący płyn. Wsypać zioła. Zupę gotować 10 min.
  • Zupa ziemniaczana z białą rzodkwią 5. Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną w plastry lub półplastry rzodkiew. Gotować do miękkości warzyw (ok. 10 min). Zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować