Zupa z pieczonych fioletowych warzyw

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

oraz krokiety panierowane w sezamie.
Zupa pełna smaków.Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    300ml. mleka
    1 jajko
    ok. 100g. mąki pszennej (tyle aby wyrobić ciasto gęstości śmietanki 30%)
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    Farsz:
    400g. kapusty czerwonej
    100g. cebuli czosnkowej
    100g. boczku
    1 łyżka octu jabłkowego
    2 łyżki świeżego posiekanego koperku
    ok.50ml. wywaru z zupy
    1/2 łyżki mąki pszennej
    Panierka na krokiety:
    mąka pszenna,jajka,sezam
    olej do smażenia

    Zupa:
    2 średnie buraki ok.300g.
    6 fioletowych ziemniaków
    6 fioletowych marchewek
    4 czerwone cebule
    300g. czerwonej kapusty
    1 mała puszka czerwonej fasoli
    500g. porcji rosołowej drobiowej
    500g. porcji wołowej
    śmietanki 30%
    6-7 ziela oraz liścia laurowego
    sól,pieprz ziołowa do smaku
    świeża zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krokiety

Zupa z pieczonych fioletowych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy porcje rosołowe,dodajemy ziela i liścia laurowe,zalewamy wodą,lekko solimy,gotujemy wywar ok.2h.W między czasie składniki ciasta na naleśniki miksujemy w misce (na gładkie bez grudek ciasto). Rozgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową),smarujemy olejem,smażymy cieniutkie naleśniki.Przygotowujemy farsz .Boczek,cebulę kroimy w kostkę,wrzucamy na rozgrzaną patelnię,podsmażamy.Kapustę drobno szatkujemy,dodajemy na patelnię,mieszamy.Wlewamy ocet jabłkowy,posypujemy mąką.Całość podlewamy wywarem (ok.50ml.),dalej podsmażamy często mieszamy aż kapusta zmięknie,wrzucamy koperek,doprawiamy do smaku,studzimy.Na każdy naleśnik kładziemy porcję farszu,zwijamy w krokieta,panierujemy ( raz w mące,jajku,sezamie). Krokiety smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
    Warzywa oczyszczamy,obieramy,płuczemy,kroimy na mniejsze kawałki (oprócz fasolki). Warzywa kładziemy na wysmarowaną blachę,lekko solimy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150`C na ok.40 minut od czasu do czasu mieszamy.Wywar odcedzamy przez gęste sito.Do wywaru wrzucamy pieczone warzywa,gotujemy kilka chwil na średnim ogniu,wrzucamy fasolę wraz z zalewą.Zupę miksujemy blenderem na gładki krem,doprawiamy do smaku.Zupę porcjujemy na talerzach,polewamy śmietaną,posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ,podajemy z krokietem.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować