Zupa z pieczonych fioletowych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wrzucamy porcje rosołowe,dodajemy ziela i liścia laurowe,zalewamy wodą,lekko solimy,gotujemy wywar ok.2h.W między czasie składniki ciasta na naleśniki miksujemy w misce (na gładkie bez grudek ciasto). Rozgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową),smarujemy olejem,smażymy cieniutkie naleśniki.Przygotowujemy farsz .Boczek,cebulę kroimy w kostkę,wrzucamy na rozgrzaną patelnię,podsmażamy.Kapustę drobno szatkujemy,dodajemy na patelnię,mieszamy.Wlewamy ocet jabłkowy,posypujemy mąką.Całość podlewamy wywarem (ok.50ml.),dalej podsmażamy często mieszamy aż kapusta zmięknie,wrzucamy koperek,doprawiamy do smaku,studzimy.Na każdy naleśnik kładziemy porcję farszu,zwijamy w krokieta,panierujemy ( raz w mące,jajku,sezamie). Krokiety smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Warzywa oczyszczamy,obieramy,płuczemy,kroimy na mniejsze kawałki (oprócz fasolki). Warzywa kładziemy na wysmarowaną blachę,lekko solimy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150`C na ok.40 minut od czasu do czasu mieszamy.Wywar odcedzamy przez gęste sito.Do wywaru wrzucamy pieczone warzywa,gotujemy kilka chwil na średnim ogniu,wrzucamy fasolę wraz z zalewą.Zupę miksujemy blenderem na gładki krem,doprawiamy do smaku.Zupę porcjujemy na talerzach,polewamy śmietaną,posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ,podajemy z krokietem.SMACZNEGO.
Komentarze