Zupa z pieczonych fioletowych warzyw

  • wyświetlono: 35 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

oraz krokiety panierowane w sezamie. Zupa pełna smaków.Polecam.

buciol78
  • 15 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
300ml. mleka
1 jajko
ok. 100g. mąki pszennej (tyle aby wyrobić ciasto gęstości śmietanki 30%)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego majeranku
Farsz:
400g. kapusty czerwonej
100g. cebuli czosnkowej
100g. boczku
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki świeżego posiekanego koperku
ok.50ml. wywaru z zupy
1/2 łyżki mąki pszennej
Panierka na krokiety:
mąka pszenna,jajka,sezam
olej do smażenia

Zupa:
2 średnie buraki ok.300g.
6 fioletowych ziemniaków
6 fioletowych marchewek
4 czerwone cebule
300g. czerwonej kapusty
1 mała puszka czerwonej fasoli
500g. porcji rosołowej drobiowej
500g. porcji wołowej
śmietanki 30%
6-7 ziela oraz liścia laurowego
sól,pieprz ziołowa do smaku
świeża zielona pietruszka

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa z pieczonych fioletowych warzyw

  • 1. Do garnka wrzucamy porcje rosołowe,dodajemy ziela i liścia laurowe,zalewamy wodą,lekko solimy,gotujemy wywar ok.2h.W między czasie składniki ciasta na naleśniki miksujemy w misce (na gładkie bez grudek ciasto). Rozgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową),smarujemy olejem,smażymy cieniutkie naleśniki.Przygotowujemy farsz .Boczek,cebulę kroimy w kostkę,wrzucamy na rozgrzaną patelnię,podsmażamy.Kapustę drobno szatkujemy,dodajemy na patelnię,mieszamy.Wlewamy ocet jabłkowy,posypujemy mąką.Całość podlewamy wywarem (ok.50ml.),dalej podsmażamy często mieszamy aż kapusta zmięknie,wrzucamy koperek,doprawiamy do smaku,studzimy.Na każdy naleśnik kładziemy porcję farszu,zwijamy w krokieta,panierujemy ( raz w mące,jajku,sezamie). Krokiety smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
    Warzywa oczyszczamy,obieramy,płuczemy,kroimy na mniejsze kawałki (oprócz fasolki). Warzywa kładziemy na wysmarowaną blachę,lekko solimy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150`C na ok.40 minut od czasu do czasu mieszamy.Wywar odcedzamy przez gęste sito.Do wywaru wrzucamy pieczone warzywa,gotujemy kilka chwil na średnim ogniu,wrzucamy fasolę wraz z zalewą.Zupę miksujemy blenderem na gładki krem,doprawiamy do smaku.Zupę porcjujemy na talerzach,polewamy śmietaną,posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ,podajemy z krokietem.SMACZNEGO.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywazupaobiadkrokietydaniegotowanieprzepiskuchniafioletowe_warzywa

Komentarze

Podobne przepisy

:)

Dodane przez: beciiaaa

Jesienna zupa krem z pieczonych warzyw

Pyszna, aromatyczna i bardzo prosta...

krem z białych warzyw

Dodane przez: aktak

Zupa - krem z białych warzyw i pieczonymi...

krem jest bardzo delikatny i wyśmienity...

Zupa krem z pieczonych warzyw

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa krem z pieczonych warzyw

Kulinarne freestyle są rewelacyjne....

Zupa krem z zielonych warzyw

Dodane przez: Goszka

Zupa krem z zielonych warzyw

Zielona, bardzo dietetyczna zupa...

zupa

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Zupa pikantna z warzywami

Pożywna , sycąca zupa z warzywami...

zupa krem

Dodane przez: oluś

Zupa-krem z pieczonych warzyw z grznkami

Bardzo syta i smaczna zupa.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE