PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Zupa z pieczonych fioletowych warzywhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/84/zupa-z-fioletowych-warzyw.jpeg38645152http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-z-pieczonych-fioletowych-warzyw
Ciasto naleśnikowe:
300ml. mleka
1 jajko
ok. 100g. mąki pszennej (tyle aby wyrobić ciasto gęstości śmietanki 30%)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego majeranku
Farsz:
400g. kapusty czerwonej
100g. cebuli czosnkowej
100g. boczku
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki świeżego posiekanego koperku
ok.50ml. wywaru z zupy
1/2 łyżki mąki pszennej
Panierka na krokiety:
mąka pszenna,jajka,sezam
olej do smażenia
Zupa:
2 średnie buraki ok.300g.
6 fioletowych ziemniaków
6 fioletowych marchewek
4 czerwone cebule
300g. czerwonej kapusty
1 mała puszka czerwonej fasoli
500g. porcji rosołowej drobiowej
500g. porcji wołowej
śmietanki 30%
6-7 ziela oraz liścia laurowego
sól,pieprz ziołowa do smaku
świeża zielona pietruszka
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa z pieczonych fioletowych warzyw
1.
Do garnka wrzucamy porcje rosołowe,dodajemy ziela i liścia laurowe,zalewamy wodą,lekko solimy,gotujemy wywar ok.2h.W między czasie składniki ciasta na naleśniki miksujemy w misce (na gładkie bez grudek ciasto). Rozgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową),smarujemy olejem,smażymy cieniutkie naleśniki.Przygotowujemy farsz .Boczek,cebulę kroimy w kostkę,wrzucamy na rozgrzaną patelnię,podsmażamy.Kapustę drobno szatkujemy,dodajemy na patelnię,mieszamy.Wlewamy ocet jabłkowy,posypujemy mąką.Całość podlewamy wywarem (ok.50ml.),dalej podsmażamy często mieszamy aż kapusta zmięknie,wrzucamy koperek,doprawiamy do smaku,studzimy.Na każdy naleśnik kładziemy porcję farszu,zwijamy w krokieta,panierujemy ( raz w mące,jajku,sezamie). Krokiety smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Warzywa oczyszczamy,obieramy,płuczemy,kroimy na mniejsze kawałki (oprócz fasolki). Warzywa kładziemy na wysmarowaną blachę,lekko solimy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150`C na ok.40 minut od czasu do czasu mieszamy.Wywar odcedzamy przez gęste sito.Do wywaru wrzucamy pieczone warzywa,gotujemy kilka chwil na średnim ogniu,wrzucamy fasolę wraz z zalewą.Zupę miksujemy blenderem na gładki krem,doprawiamy do smaku.Zupę porcjujemy na talerzach,polewamy śmietaną,posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ,podajemy z krokietem.SMACZNEGO.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze