Zupa z opieńkami (podpinkami) i makaronem ryżowym

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

W moich okolicach grzyby te nazywane są podpinkami. Są jednymi z moich ulubionych grzybów. Są bardzo delikatne i niezwykle aromatyczne. Zupa z tych niepozornych grzybków jest przepyszna i prosta do zrobienia. Idealna chłodne dni, ale nie tylko. Tym razem w towarzystwie makaronu ryżowego.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • • ok. 1,2 litra bulionu ( warzywny, drobiowy, najlepiej rosół z wcześniejszego obiadu),
    • ok. 300g opieniek (świeżych lub mrożonych),
    • ok. 100g makaronu ryżowego ( u mnie świderki),
    • kawałek pora ( ok 5 cm),
    • mała marchewka,
    • ½ papryki,
    • 2-3 plasterki papryczki chili,
    • po ok. ½ łyżeczki kurkuma, curry,
    • ¼ łyżeczki imbiru,
    • łyżeczka naturalnej Vegety (opcjonalnie),
    • sól, pieprz i ostra papryka (opcjonalnie),
    • 1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
    • szczypiorek,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Zupa z opieńkami (podpinkami) i makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
    2. Grzyby oczyszczamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min. Około 10 min przed końcem dodajemy trochę soli. Następnie dajemy na sitko, przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy.
    2. Marchewkę kroimy w paseczki. Pora kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę.
    Marchewkę, pora i papryki wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy kurkumę, curry i gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Około 10 min przed końcem wrzucamy opieńki. Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Możemy zabielić odrobiną mleka. Na talerzu posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować