Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

4.42 (177 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zupa tajska to propozycja na prosty i szybki obiad. Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca zachwyci smakiem miłośników orientalnej kuchni. Mleczko kokosowe idealnie łagodzi lekko pikantny smak zupy. Polecam! Ta zupa jest idealna na nadchodzące, chłodne dni.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    400 g filetu z kurczaka
    1 czerwona cebula
    200-250 g dyni
    3 łyżeczki czerwonej pasty curry
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 papryczka chili
    1 ½ łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka sosu rybnego
    3 liście kaffiru
    4 szklanki wody
    200 ml mleczka kokosowego
    200 g makaronu ryżowego
    świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.42 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy do niej kurczaka pokrojonego w paski. Smażymy kilka minut i dodajemy pastę curry. Na koniec dodajemy obraną dynię pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy ok. 2 minut i dodajemy sos sojowy, sos rybny, liście kaffiru, wodę i mleczko kokosowe. Zupę tajską gotujemy na małym ogniu aż kurczak i dynia będą miękkie. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
    Gotową zupę tajską podajemy z makaronem i świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Zupa tajska z makaronem jajecznym

To może cię zainteresować