Babka śmietankowa

4.48 (157 ocen)

  • 25 min

Bardzo puszysta i delikatna babka, lekko wilgotna, pięknie się prezentuje na stole. Prosta w wykonaniu.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 szklanka gęstej śmietany 30%
    4 jajka
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru +3/4 szklanki cukru pudru
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy – u mnie masło
    Do dekoracji kolorowa posypka + bakalie
    Sok z 1 cytryny
    Olejek śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: 3 jajka i 1 żółtko utrzeć z 1 szklanką cukru na puszystą, białą masę, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać z masą jajeczną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy jajeczno-śmietankowej. Na koniec dodać olejek śmietankowy i sok z cytryny, wymieszać. Formę do babki natłuścić masłem, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
    Schłodzone białko utrzeć z cukrem pudrem, wystudzoną babkę polać utartym lukrem, udekorować dowolnie posypką i bakaliami.

Porady

1. do ciasta można dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować