Zupa serowa z pieczarkami

4.49 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Nie róbcie tej zupy w upalne dni - serio zgrzać się można jak ruda mysz. Ale smak jest boski, można dodać trochę marchwi lub kalafiora. Rozgrzewa i syci - może nie jest to lekkie danie ale treściwe i z powodzeniem zastąpi 2 daniowy obiad.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 l. bulionu drobiowo-warzywnego
    300 g pieczarek
    6 kostek serków topionych śmietankowych
    200 ml. śmietany 18%
    2 cebule dymki ze szczypiorem
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie, pieprz cayenne
    grzanki
    100 g tartego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa serowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie na patelni z przyprawami.
  • 2. Bulion podgrzewamy i rozpuszczamy w nim serki topione.
  • 3. Dodajemy pieczarki do zupy mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze na małym ogniu koło 20 minut.
  • 4. Dodajemy śmietanę, szczypior, zioła prowansalskie i gotujemy kolejne 10 minut.
  • 5. Podajemy z grzankami posypane tartym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować