Zupa - "ryżowa wyspa na brokułowym morzu"

0 (0 ocen)

Zupa wyszła mi idealna, smaczna i przede wszystkim szybka. Ryż to ziarna piasku, rózyczki brokuła to drzewa, pierś z kurczaka to kamienie na wyspie, natomiast zupa brokułowa to morze - turkusowe?

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    1 szt brokuł duży
    1 szt woreczek ryżu długoziarnistego
    1 szt woreczek ryżu brązowego naturalnego
    1 szt pojedyncza pierś z kurczaka
    1 szt serek topiony śmietankowy (100 gram, użyłam Hohland)

    Składniki - przyprawy:

    koperek do dekoracji
    sól i pieprz do smaku
    5 łyzeczek suszonych naturalnych warzyw (kupuję z Visany) lub przyprawa uniwersalna, ale dużo mniej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - "ryżowa wyspa na brokułowym morzu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Pierś myjemy, zalewamy 1,5 - 2 litry wody, wsypujemy suszone warzywa i gotujemy do miękkości mięsa. Pierś wyciagamy z wywaru. Następnie dodajemy różyczki umytego brokuła i gotujemy dalej, aż brokuł będzie miękki. Dalej dodajemy serek topiony i czekamy, aż rozpuści się w zupie. Wyciągamy z zupy 2 lub 3 różyczki brokuła. Wyłączamy ogień i miksujemy /blendujemy zupę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Pierś kroimy w kostkę.
  • 4. Na talerzu tworzymy wyspę z mieszanki ryżu białego i brązowego (mieszamy ugotowany ryż razem). Na szczycie wyspy układamy kawałki piersi z kurczaka oraz jako drzewa rózyczki brokuła. Zalewamy gorącą zupą brokułową, którą posypujemy jeszcze posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować