Zupa wyszła mi idealna, smaczna i przede wszystkim szybka. Ryż to ziarna piasku, rózyczki brokuła to drzewa, pierś z kurczaka to kamienie na wyspie, natomiast zupa brokułowa to morze - turkusowe?
Zupa - "ryżowa wyspa na brokułowym morzu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
2.Pierś myjemy, zalewamy 1,5 - 2 litry wody, wsypujemy suszone warzywa i gotujemy do miękkości mięsa. Pierś wyciagamy z wywaru. Następnie dodajemy różyczki umytego brokuła i gotujemy dalej, aż brokuł będzie miękki. Dalej dodajemy serek topiony i czekamy, aż rozpuści się w zupie. Wyciągamy z zupy 2 lub 3 różyczki brokuła. Wyłączamy ogień i miksujemy /blendujemy zupę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.Pierś kroimy w kostkę.
4.Na talerzu tworzymy wyspę z mieszanki ryżu białego i brązowego (mieszamy ugotowany ryż razem). Na szczycie wyspy układamy kawałki piersi z kurczaka oraz jako drzewa rózyczki brokuła. Zalewamy gorącą zupą brokułową, którą posypujemy jeszcze posiekanym koperkiem.
Komentarze