Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki opłukać i pokroić w grubsze plasterki. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki, seler opłukać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać olej z masłem na patelni i wsypać pokrojone warzywa. Podsmażyć, aż stracą jędrność. Przełożyć je do miseczki. W garnku zagotować 2 - 2,5 l wody i włożyć do niej warzywa. Na pozostałym po warzywach tłuszczu podsmażyć chwilę pieczarki i dołożyć je do gotującej się zupy. Patelnię wypłukać zupą i wlać do garnka.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dołożyć do gotującej się zupy.
Dodać posiekany szczypior z cebuli, gałązkę lubczyku, kostki rosołowe, vegetę, pieprz i sól.
Gdy warzywa i pieczarki będą miękkie, zagęścić zupę wlewając do gotującej, rozmieszaną mąkę z 1/4 szklanki wody. Zagotować i odstawić.
W kubku rozmieszać śmietanę z odrobiną zimnej przegotowanej wody i szczyptą soli.
Do śmietany wlać dwie łyżki lekko przestudzonej zupy, wymieszać. Wlać śmietanę do zupy mieszając ją. Na wierz posypać natką pietruszki.
Komentarze