ZUPA PIECZARKOWA

5 (183 ocen)

  • 60 min

Zupa ulubiona przez moją rodzinę.

  • 60 min

Składniki:

  • - 20 dkg pieczarek
    - 1 duża marchewka
    - 1 duża pietruszka
    - gruby plaster dużego selera
    - 1 średnia cebula
    - 3 duże ziemniaki
    - mała gałązka lubczyku
    - 3 duże szczypiory z cebuli
    - 2 łyżki mąki
    - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 2 kostki rosołowe drobiowe
    - 1 łyżka vegety
    - sól i pieprz do smaku
    - 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki opłukać i pokroić w grubsze plasterki. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki, seler opłukać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
    Rozgrzać olej z masłem na patelni i wsypać pokrojone warzywa. Podsmażyć, aż stracą jędrność. Przełożyć je do miseczki. W garnku zagotować 2 - 2,5 l wody i włożyć do niej warzywa. Na pozostałym po warzywach tłuszczu podsmażyć chwilę pieczarki i dołożyć je do gotującej się zupy. Patelnię wypłukać zupą i wlać do garnka.
    Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dołożyć do gotującej się zupy.
    Dodać posiekany szczypior z cebuli, gałązkę lubczyku, kostki rosołowe, vegetę, pieprz i sól.
    Gdy warzywa i pieczarki będą miękkie, zagęścić zupę wlewając do gotującej, rozmieszaną mąkę z 1/4 szklanki wody. Zagotować i odstawić.
    W kubku rozmieszać śmietanę z odrobiną zimnej przegotowanej wody i szczyptą soli.
    Do śmietany wlać dwie łyżki lekko przestudzonej zupy, wymieszać. Wlać śmietanę do zupy mieszając ją. Na wierz posypać natką pietruszki.

Porady

Do zupy można dodać trochę koperku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować