Zupa kalafiorowo-pieczarkowa.

4.5 (193 ocen)

  • 45 min

Pyszna, nieco kremowa , delikatna i aromatyczna zupa kalafiorowa z pieczarkami na wywarze mięsnym.Zabielona smietanka posmakuje kazdemu!!

  • 45 min

Składniki:

  • 2 udka drobiowe (ewentualnie kostka bulionowa)
    1 mały kalafior
    20 dag pieczarek
    1 mała marchewka
    3 ziemniaki
    1 łyżka masła
    natka pietruszki
    sól,
    pieprz swiezo zmielony
    kilka ziaren pieprzu ziarnistego
    szczypta suszonych ziół bazylii,
    majeranek

    do zabielenia:
    4-5 łyzek gęstego jogurtu naturalnego
    1 łyzka maki.
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowo-pieczarkowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Udka oczyscic i wrzucić do garnka z wodą i chwile gotować.
    Po kwadransie do wywaru z mięsem dodać pokrojone w kostke ziemniaki, i starta ma tarce o dużych oczkach marchewkę.Gotować na małym ogniu .

    2. Nastepnie dodać oczyszczone i opłukane rózyczki kalafiora a takze oczyszczone i pokrojone w paski pieczarki.Gotowac na małym ogniu do miękkosci.
    Na koniec dodać takze troche koperku, posiekana natke pietruszki .
    Doprawić do smaku .Dodać tez roztarty w dłoniach majeranek.

    3. Jogurt albo smietanke wymieszać z mąką i wlac do zupy.
    Całość ponownie zagotować.
    Smacznego.:)

Porady

zupe szybciej mona zrobic na kostce bulionowej. zamast jogutru do zabielenia zupy mozna uzyc smietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować