Zupa ogórkowa z jajkiem i wędzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku wszystkie warzywa przesmażamy na maśle, aby wydobyć ich smak i aromat. Najpierw szklimy pokrojoną cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone (w plastry lub kostkę) marchewki oraz pietruszkę i smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy wszystko przez kolejne 3 minuty.
2.Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziela angielskie oraz podsmażone warzywa i gotujemy wszystko przez 10 minut. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki i przesmażamy je na maśle. Następnie do garnka dolewamy wodę z ogórków kiszonych, dodajemy przesmażone ogórki, zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze 8 - 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy także posiekany koperek.
3.Zupę ściągamy z palnika, dodajemy zahartowaną gorącym bulionem śmietankę oraz chrzan i miód nektarowy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz wędzonym twarogiem.
Porady
Do przygotowania zupy najlepszy będzie intensywny domowy bulion.
Ja swoją przygotowałam na rosole z kury, ale w wersji wege świetnie sprawdzi się bulion warzywny.
Komentarze