Dawniej zupa ogonowa uchodziła za prawdziwy przysmak. Dzisiaj na to danie reagujemy różnie, stało się nieco kontrowersyjne. Tymczasem zupa ogonowa to bardzo smaczne i pożywne danie. Do tego jest całkiem łatwa w przygotowaniu. Sami sprawdźcie przepis na zupę ogonową.
4.25 (226 ocen)
Zupa ogonowa to jedna z tych zup, które należą do tradycji kuchni polskiej. Zupy są aromatyczne, sycące, to taki nasz narodowy comfort food. Jeśli szukacie pomysłu na nietypowe zupy, warto sięgnąć do książek kucharskich – znajdziecie w nich mnóstwo fantastycznych przepisów i inspiracji.
Zupa ogonowa – z czego jest zrobiona? Wiele dań ma nazwy, które są mylące i nie oddają w pełni, z czego się składają. Inaczej jest z zupą ogonową – ona rzeczywiście robiona jest na ogonach! Do jej przygotowania możecie użyć zarówno ogonów wieprzowych, jak i wołowych, obydwa rodzaje dobrze się nadadzą. Zupa ogonowa najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. Ogonówka zupa będzie jeszcze lepsza, jeśli dodamy do niej trochę czerwonego wina – tak przyrządza się głównie zupę na bazie ogonów wołowych.
Tradycja gotowania zupy ogonowej sięga daleko w przeszłość i wiąże się z kulturą wiejską. To tam właśnie ceniono każdą część zwierzęcia i w duchu szacunku do mięsa wykorzystywano nawet krew – do kaszanek, podroby czy właśnie ogony. Współczesna lansowana przez szefów kuchni filozofia od głowy do ogona nie jest więc niczym nowym, a jedynie powrotem do nieco już zapomnianych tradycji. Ogony wieprzowe czy wołowe nie mają zbyt wiele mięsa, dlatego nie nadają się do gulaszu czy na pieczeń. Jako baza do zupy jednak sprawdzą się doskonale, sprawiając że nasz wywar będzie dużo smaczniejszy.
Jak jednak możecie zaobserwować nawet w małych, lokalnych sklepach mięsnych, podroby wracają na salony. Są tanie, a można wyczarować z nich naprawdę świetne dania. Ogony wołowe lub wieprzowe znajdziecie w sklepach mięsnych bez większych problemów. Warto je kupić i przyrządzić zupę ogonową – na pewno wam zasmakuje.
W powyższym przepisie przygotowujemy zupę ogonową z dodatkiem ziemniaków. Możecie jednak podać ją także z czymś innym. Świetnie sprawdzi się w tej roli makaron – zarówno większy typu świderki, jak i cienkie nitki. Do zupy ogonowej dobrze pasuje także ryż. Jeszcze inną opcją jest przygotowanie zupy bez dodatków i podanie do niej kilku kromek chleba. Zupa ogonowa jest bardzo pożywna i może być samodzielnym daniem, a nie tylko formą przystawki. Nie dość, że jest bogata w warzywa, to jeszcze podajemy ją z kawałkami mięsa z ogonów, dzięki czemu przypomina nieco zupę gulaszową.
Zupę ogonową warto gotować na małym ogniu przez dłuższy czas. Dzięki temu mięso będzie miało możliwość uwolnić swój aromat, a całość zrobi się naprawdę apetyczna. Mimo, że zupa ogonowa bardziej kojarzy się z kuchnią staropolską lub daniem przyrządzanym przez nasze babcie, warto spróbować zrobić ją i dziś. Przekonacie się, że jest pyszna!
Komentarze