Zupa ogonowa (wołowa)

4.5 (146 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chyba jedna z naszych ulubionych zup. W ogóle zupy są bardzo dobre, choć wcześniej wydawało nam się inaczej. Tym razem zrobiliśmy ją w wersji wołowej. Mega!

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ogonów wołowych
    1 liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 mały seler
    3 ziemniaki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka chrzanu
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka mielonej papryki
    1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogonowa (wołowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogon wołowy myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Usuwamy szumowiny. Gotujemy około 1,5 godziny z liściem laurowym, zielem angielskim i ½ łyżeczki soli.
    Po tym czasie kawałki mięsa wyjmujemy, dodajemy starte na dużych oczkach warzywa, ziemniaki pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan i przyprawy, pozostawiamy na wolnym ogniu około 20-25 min (do miękkości warzyw).
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować