Zupa krem z kukurydzy

5 (194 ocen)

  • 30 min

Propozycja na aromatyczną i wyrazistą w smaku zupę z krem z kukurydzy z dodatkiem mielonego imbiru, kurkumy i parmezanu. Zupa świetnie komponuje się z ziarnami słonecznika, ale dodatki możemy dobrać wedle upodobań - dobrze sprawdzą się także pestki dyni lub groszek ptysiowy. Krem jest szybki i prost

  • 30 min

Składniki:

  • - 320 g kukurydzy konserwowej (bez zalewy)
    - 2 cebule białe
    - 1 ząbek czosnku
    - 0,5 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)
    - 1 płaska łyżeczka kurkumy
    - 1 płaska łyżeczka imbiru
    - 3 łyżki parmezanu
    - 4 łyżki gęstej śmietany
    - sól i pieprz do smaku
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka oleju kokosowego
    + ziarna słonecznika
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy oraz masło i szklimy na nich pokrojone w kostkę cebule. Gdy te się zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziarna kukurydzy i chwilę razem smażymy.
  • 2. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy śmietanę, parmezan, imbir oraz kurkumę. Wszystkie składniki miksujemy na jednolity krem, doprowadzamy go do wrzenia, doprawiamy solą i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, pamiętając o mieszaniu. Gotową zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować