Zupa krem szpinakowa

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Krem szpinakowy jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Ma delikatną, jedwabistą konsystencję, jest pyszny, pożywny i zdrowy.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 cebule dymki
    2 ząbki czosnku
    250 g świeżego szpinaku
    3-4 ziemniaki
    Masło
    Jajka na twardo
    Sól, pieprz
    Tabasco
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem Zupa jarzynowa

Zupa krem szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę (szybciej się ugotują) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
    Cebulę dymkę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy szpinak. Mieszamy, chwilę smażymy, a następnie dodajemy szpinak do ziemniaków.
    Dolewamy 3-4 szklanki wody i zagotowujemy. Następnie miksujemy na gładką konsystencję. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami tabasco.

    Gorącą zupą podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, ewentualnie z grzankami i dekorujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Czosnek Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować