Zupa klopsikowa

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

Zupa jest bardzo pyszna i pożywna. Wszyscy się nią zajadają.

  • 60 min

Składniki:

  • Klopsiki:
    40 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    1 jajko
    bułka tarta
    sól, pieprz

    Zupa:
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    por
    1-2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa klopsikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, po czy przełożyć do naczynia z mięsem mielonym. Dodać jajko, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować klopsiki. Gotowe klopsiki wrzucić na wrzącą, osoloną, osoloną wodę i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować ok. 20 minut. Por i marchew pokroić w półplasterki, a seler i pietruszkę w drobną kostkę. Dodać do zupy i gotować kolejne 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie, sporządzamy zasmażkę z mąki i dodajemy do zupy.

    Do zupy należy ugotować w osobnym garnku ziemniaki.

Porady

Na talerzu ziemniaki można sobie lekko rozgnieść, posypać łyżeczką cukru, polać łyżką śmietany i dodać troszkę octu, po czym nalewać zupę. Oczywiście można też spożywać w naturalnej wersji, kto jak woli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować