Pyszna zupa klopsikowa

4 (2 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jedna z naszych ulubionych zup z mięsa mielonego, szybka, łatwa, sycąca zupa, potrzebne tylko mielone dobrej jakości.......SMACZNEGO!!!

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mielona łopatka 80 dag,
    bułka moczona w wodzie 1 sztuka,
    jajko 1 sztuka "XL",
    kasza manna 3 łyżki,
    cebula 1 sztuka średnia,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    kucharek 1 łyżka,
    mąka pszenna 1 szklanka

    woda 3 litry,
    włoszczyzna 1/2 pęczka,
    ziemniaki 6 sztuk średnie,
    liście laurowe 1 sztuka,
    ziele angielskie 3 sztuki,
    kostka rosołowa 2 sztuki,
    śmietana 12 % 100 gram,
    woda 3/4 szklanki,
    mąka pszenna 2 łyżki,
    majeranek 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pyszna zupa klopsikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszna zupa klopsikowa 1. Mielone mięso z łopatki świeżej włożyć do miski, dodać jajko, bułkę odciśniętą z wody, drobno posiekaną cebulę, wsypać kucharka, pieprz mielony, kaszkę manną i dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę.
  • Pyszna zupa klopsikowa 2. Wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową gotować z 15 minut.

    Formować małe klopsiki, obtaczać je w mące i kłaść do gotującego się wywaru.
  • Pyszna zupa klopsikowa 3. Po wypłynięciu klopsików gotować je z 20 minut.

    Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać majeranek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować