Zupa kalafiorowa z ziemniakami i mielonym mięsem z kurczaka

0 (0 ocen)

Zupa jest smaczna i lekka, na upalny dzień idealna.

Składniki:

  • Składniki
    * 1 marchewka
    * 1 pietruszka
    * kawałek pora
    * 1 cebula
    * 1 ząbek czosnku
    * 300 g ziemniaków
    * 400 g różyczek kalafiora
    * 3 gałązki natki pietruszki
    * 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
    * 2 łyżeczki kurkumy w proszku
    * 1 łyżka masła klarowanego
    * 300 g mielonego mięsa drobiowego (podwójną pierś kurczaka, zmielona w maszynce do mięsa)
    * natka pietruszki do posypania po wierzchu lub świeża kolendra
    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i mielonym mięsem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa kalafiorowa z ziemniakami i mielonym mięsem z kurczaka
 1. Wykonanie
    Z jarzyn ugotować wywar, do garnka włożyć obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, pietruszkę, dokładnie opłukany por, cały nieobrany ząbek czosnku, gałązki natki pietruszki, około 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Dodać nasiona kminu rzymskiego. Wlać 6 szklanek wody i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, opłukać zimną wodą. W czystym większym garnku roztopić masło, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją co jakiś czas mieszając. Dodać kurkumę, wymieszać i po chwili smażenia dodać mielone mięso, doprawić je solą i pieprzem. Mięso dokładnie obsmażyć z każdej strony. Z bulionu wyłowić pora i gałązki natki. Cały bulion razem z resztą warzyw wlać do garnka z kurczakiem i zagotować. Włożyć różyczki kalafiora i ziemniaki, znów zagotować. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości warzyw. Posypać natką lub kolendrą i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować