Zupa czekoladowa z bezą i płatkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną zupę czekoladową . Taką zupę możemy zjeść na słodkie śniadanie. Bardzo polecam.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 l mleka
    1 łyżka budyniu czekoladowego w proszku
    2 łyżki słodkiego kakao
    1 jajko
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki cukru
    80 gram gorzkiej czekolady
    2 garście płatków kukurydzianych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Zupa czekoladowa z bezą i płatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. 1 i 1/2 szklanki mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy. Do reszty mleka wsypujemy słodkie kakao, proszek budyniowy, mieszamy. Żółtko ucieramy z cukrem trzcinowym na kogel - mogel i dolewamy trochę letniego mleka, mieszamy. Do gorącego mleka wlewamy masę jajeczną i kakaową, zagotowujemy. Wkładamy pokrojoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.
    Do drugiego garnka wlewamy wodę ( 0,5 l ) i zagotowujemy.
    Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier, ubijamy przez chwilę aż będzie gęsta i lśniąca. Do gotującej się wody wkładamy łyżką kluseczki z piany. Garnek przykrywamy i wyłączamy gaz. Po kilku minutach wyjmujemy pianki łyżką cedzakową na talerz. Zupę przelewamy do miseczek i układamy pianki oraz dodajemy płatki kukurydziane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować