Czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą

  • wyświetlono: 2986 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubię ciasta warstwowe :) Tym razem zapraszam na słodki deser: kruchy spód , czekoladowy sernik, jabłka w budyniu malinowym i słodka beza. Do niedzielnej, popołudniowej kawy -idealne :)

IMG_1607 — kopia
  • 12 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

kruchy spód: 2,5 szklanki mąki
3 żóltka
3/4 szklanki cukru
120 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gęstej śmietany

Czekoladowa masa: 500g sera 3- krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
250 g mascarpone
100 g masła
150 g mlecznej czekolady
4 jajka
1 łyżka kakao
1 budyń czekoladowy
2/3 szklanki cukru

masa jabłkowa: 1 kg jabłek
1 budyń malinowy
pół szklanki soku malinowego
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki cukru
cynamon

Beza: 3 białka+1 (z masy serowej)
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą

  • czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą1. Kruche ciasto: wszystkie składniki połącz i chłodź godzinę w lodówce. Schłodzonym ciastem wylep dno formy  o wym.24/24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12-15 minut ( do zrumienienia) w 180 st. Wystudź.
  • czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą2. Masa serowa: masło utrzyj na puch dodając łyżkami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodawaj stopniowo po jednym żółtku. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj partiami ser z wiaderka, mascarpone i budyń czekoladowy. Czekoladę rozpuść w kapieli wodnej, wystudż. Dodaj do masy serowej razem z kakao. Na koniec  ubij na sztywno 3 białka (jedno zostaw do bezy), pod koniec dodając budyń. Białka delikatnie połącz z masą serową. Całość przelej na podpieczony kruchy spód i piecz ok.50 minut w 160 st.
  • czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą3. Masa jabłkowa: jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię razem ze szklanką wody, sokiem z cytryny cukrem i cynamonem. Duś chwilę, aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się. Proszek budyniowy wymieszaj w soku malinowym. Powstałą mieszanką zalej jabłka na patelni i dokładnie wymieszaj. Następnie masę jabłkową przełóż na podpieczoną masę serową, wyrównaj.
  • czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą4. Beza: białka (4 szt) ubij na sztyną pianę, pod koniec dodając cukier i budyń. Przełóż na masę jabłkową. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st i susz beże przy otwartym piekarniku, pók nie stanie się krucha. Smacznego!

Porady

masę jabłkową dosładzamy według własnego gustu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkana słodkokruche ciastodo kawydo herbatyciasto na wyjątkowe okazjeczekoladowy sernikprzepis_1000jabłka w malinowym budyniu

Komentarze

Podobne przepisy

Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą

Dodane przez: Di bloguje

Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem...

Ciasto jest przepyszne i jestem...

Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem

Dodane przez: AnetaJ

Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta,...

Czekoladowa rozpusta

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto czekoladowa rozpusta

Mocno czekoladowe ciasto na bazie...

„Ciasto czekoladowe z jabłkami”

Dodane przez: nadia180

„Ciasto czekoladowe z jabłkami”

Wspaniałe w smaku ciasto. Synek...

Czekoladowy serkim gotowany, z bezą i żelką pomarańczową

Dodane przez: agarybak76

Czekoladowy sernik gotowany, z bezą i żelką...

Czekoladowa rozpusta na kruchym...

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i kremem waniliowym

Dodane przez: juchab

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i...

Bardzo smaczne ciasto. Dla mnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE