Czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą

4.5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo lubię ciasta warstwowe :) Tym razem zapraszam na słodki deser: kruchy spód , czekoladowy sernik, jabłka w budyniu malinowym i słodka beza. Do niedzielnej, popołudniowej kawy -idealne :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • kruchy spód: 2,5 szklanki mąki
    3 żóltka
    3/4 szklanki cukru
    120 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki gęstej śmietany

    Czekoladowa masa: 500g sera 3- krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
    250 g mascarpone
    100 g masła
    150 g mlecznej czekolady
    4 jajka
    1 łyżka kakao
    1 budyń czekoladowy
    2/3 szklanki cukru

    masa jabłkowa: 1 kg jabłek
    1 budyń malinowy
    pół szklanki soku malinowego
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki cukru
    cynamon

    Beza: 3 białka+1 (z masy serowej)
    1 szklanka cukru
    1 budyń śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kruche ciasto Desery

Czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą 1. Kruche ciasto: wszystkie składniki połącz i chłodź godzinę w lodówce. Schłodzonym ciastem wylep dno formy  o wym.24/24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12-15 minut ( do zrumienienia) w 180 st. Wystudź.
  • czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą 2. Masa serowa: masło utrzyj na puch dodając łyżkami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodawaj stopniowo po jednym żółtku. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj partiami ser z wiaderka, mascarpone i budyń czekoladowy. Czekoladę rozpuść w kapieli wodnej, wystudż. Dodaj do masy serowej razem z kakao. Na koniec  ubij na sztywno 3 białka (jedno zostaw do bezy), pod koniec dodając budyń. Białka delikatnie połącz z masą serową. Całość przelej na podpieczony kruchy spód i piecz ok.50 minut w 160 st.
  • czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą 3. Masa jabłkowa: jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię razem ze szklanką wody, sokiem z cytryny cukrem i cynamonem. Duś chwilę, aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się. Proszek budyniowy wymieszaj w soku malinowym. Powstałą mieszanką zalej jabłka na patelni i dokładnie wymieszaj. Następnie masę jabłkową przełóż na podpieczoną masę serową, wyrównaj.
  • czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą 4. Beza: białka (4 szt) ubij na sztyną pianę, pod koniec dodając cukier i budyń. Przełóż na masę jabłkową. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st i susz beże przy otwartym piekarniku, pók nie stanie się krucha. Smacznego!

Porady

masę jabłkową dosładzamy według własnego gustu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować